Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukranya krizi gittikçe kötüleşerek güvenli liman ihtiyacını körüklerken bir haftadan fazlasının yüksek seviyesinden alıcı bulan altın ise aylık kazanca hazırlanıyor. ETF'deki altın varlıkları ise üst üste 4 gündür pek fazla değişim göstermiyor.

Spot altının onsu yüzde 0.3'lük artışla 16 Nisan tarihinden bu yana en yüksek seviye olan 1,306.59 dolara yükselmesinin ardından Sinagpaur saati ile 09.20'de 1,305.95 dolardan alıcı buldu. Bloomberg veri tabanına göre Mart ayında yüzde 3.2 gerilemiş olan altın fiyatları bu ay ise yüzde 1.7 yukarıda seyrediyor.

Altın, geçtiğimiz yıl son 30 yılın en kötü yıllık performasını sergilemesinin ardından bu yıl yüzde 8.7 yukarıda seyrediyor. Altının sergilediği performansta Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginliğin yatrımcıyı güvenli liman arayışına yönlendirmiş olmasının etkisi de mevcut.

Yetkili ağızlardan öğrenilen bildirime göre ABD ve Avrupa Birliği, Rus şirketlere ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimlere yeni yaptırımlar dayatacaklar.

Nanhua Futures Co analisti Xia Yingying konuyla ilgili, "Ukrayna krizi fiyatlara yöne vermeye devam ediyor fakat 1,300 doların üstünde alım iştahı olmayacaktır. Altının bu seviyeden yukarı çıktığını  görmek zor. SPDR'daki altın varlıkları hala daha sabit ve bu yılın yaklaşık en düşük seviyesinde seyrediyor." yorumunda bulundu.

Altın, 2013 yılında Amerikan Merkez Bankası Fed'in dünyanın en büyük ekonomilerinin toparlandığı gerekçesi ile varlık alım programını azaltacağı beklentilerinden dolayı 12 yıllık kazanç serisini kırarak yüzde 28 kayıp vermişti. 29 - 30 Nisan tarihlerindeki toplantıya hazırlanan Amerikan Merkez, son 3 toplantıda varlık alımında azaltım kararı açıklamıştı.