Advertisement

Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı ABD'nin Ukrayna'daki kargaşanın alevlenmesinin ardından Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulanacağını açıklamasının ardından Brent petrol yaklaşık 3 haftanın en büyük kaybından yukarı sıçradı. Batı Teksas tipi ham petrolü de yükseliyor.

Londra'da işlem gören vadeliler yüzde 0.3 yükseliş gösterdi. ABD ve Avrupa Birliği günün erken saatlerinde Ukrayna'daki kargaşanın alevlenmesi sebebi ile Rus şirketlerine ve Putin yanlısı önde gelen isimlere yeni yaptırımlar dayatacaklarını açıkladılar.  Hükümete yakın kaynakların bildirimine göre OAO Rosneft Petrol şirketinin CEO'su Igor Sechin'in hedefte olabileceğini bildirdiler.

Manaar Enerji Danışmanlık ve Proje Yönetimi'nin baş danışmanı Robin Mills, konuyla ilgili "Petrol fiyatları, Rusya ve Ukrayna'daki durumdan kaynaklı artan baskıdan dolayı bu hafta yükselecektir. Piyasalarda durumdan kaynaklanan genel bir kaygı söz konusu." yorumunda bulundu. 

Londra'daki ICE Avrupa Vadeli İşlemler Borsası'nda işlem gören Haziran vadeli Brent petrolün varili 29 sent tırmanışla 109.87 dolara yükselmesinin ardından Singapur saati ile 01.18'de 109.80 dolardan işlem gördü. Kontrat 25 Nisan tarihinde yüzde 0.7 düşüşle 109.58 dolardan kapanmıştı. Bu seviye 7 Nisan tarihinden bu yana en büyük düşüşe işaret ediyor.

NYMEX elelktronik işlemlerdeki Haziran vadeli Batı Teksas tipi ham petrolün varili ise 50 sent artışla 101.10 dolara çıktı. Böylece WTI petrolünün Brent petrole farkı ise 8.76 dolar oldu. İşlem gören tün kontratların haci 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 13 üstünde bulunuyor.