Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

2006'da bir gece, Rus Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Andrei Kozlov Moskova'da futbol oynadıktan sonra stadyumdan arabasına doğru yürürken iki kişinin açtığı ateş sonucu şoförüyle birlikte kurşunların hedefi oldu.

Rus ve Avusturyalı soruşturmacıların verdiği bilgiye göre, cinayetten yalnızca günler önce, Rusya'nın kara para aklamayla giriştiği mücadelenin başındaki adam olan Kozlov, 112 milyon doları Viyana merkezli Raiffeisen Zentralbank yoluyla olmak üzere 1.6 milyar dolarlık kara para tezgahına son vermişti.

Merkez Bankası eski Başkanı Sergey Ignatiev'e göre bu tutar, 2012 yılında 52 milyar dolara ulaşan yasadışı para akışında yalnızca ufak bir damlaydı. Bu para akışı bugünlerde Kırım'ı topraklarına katan Vladimir Putin'in Ukrayna'ya müdahalelerinin önüne geçmek isteyen ABD Başkanı Barack Obama tarafından mercek altına alınmış durumda. Obama'nın bu ay imza attığı Ukrayna'ya yardım yasası, ABD'ye Rus yetkililerin ve yolsuzluğa iştirak ettikleri varsayılan müttefiklerinin mal varlıklarını araştırma yetkisi veriyor.

Washington merkezli araştırma grubu Heritage Foundation'dan Ariel Cohen'e göre bu adım "Obama yönetiminden mevcut Rus iktidar elitlerine savaş ilanı" anlamına geliyor ve "pek çok kişi bu bağlamda potansiyel hedef konumunda olacak"