Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel tahvillerdeki değer kaybı ile Orta ve Doğu Avrupa'da Döviz krizini de içeren bir felaket senaryosu, Avrupa bankacılık sisteminin gücünü test edecek.

Avrupa Bankacılık Otoritesi'nin (EBA) hazırladığı taslak rapor, önümüzdeki 3 yıla ilişkin Avrupa Birliği bankalarının istikrarına yönelik potansiyel tehditlere ve bunların bilançolara muhtemel etkilerine dikkat çekiyor. Raporun ayrıntılarının yarın açıklanması bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası Kasım ayından itibaren BNP Paribas ve National Bank of Greece'in de aralarında bulunduğu, 130 Euro Bölgesi bankasının denetimini devralırken, en zorlu stres testlerinde, politika yapıcılar daha fazla kredibilite için, Ukrayna'daki gerilim gibi güncel siyasi gelişmeleri yansıtmayı seçti. 2010 ve 2011 yıllarındaki benzer denemeler, sonradan iflas eden bankaların zayıflığını gizlediği gerekçesiyle eleştirilmişti.

Avrupa Bankacılık Otoritesi'nin taslak raporunda, ticari konut sektöründeki baskı ile Orta ve Doğu Avrupa'daki bir döviz şokunu da içeren daha büyük şokların olumsuz etkisinin özünde küresel olduğu yorumuna yer veriliyor.