Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de sert geçen kış, ilk çeyrekte bir yılın en yavaş büyüme oranının görülmesine sebep olabilir.

Bloomberg'in 83 ekonomistin katılımıyla düzenlediği ankete göre, bir önceki çeyrekte 2.6 artış kaydeden gayri safi yurtiçi hasıladaki artış bu yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 1.2 oranında kalacak. Bu rakam, 2013'ün ilk çeyreğinden bu yana görülen en yavaş büyüme oranı anlamına geliyor.

Yavaşlama tahminine gerekçe olarak, ülkenin doğusunun büyük bölümünün uzun süre kar altında kalmasıyla tüketicilerin mağazalardan uzak durması, yeni inşaat yapımına ara verilmesi ve United Parcel Services (UPS) gibi kargo ve taşımacılık şirketlerinde maliyet artışı yaşanmış olması gösteriliyor.

Perakende satışlar, işsizlik ve imalat rakamlarında yılın son çeyreğinde yaşanan artış, 2014'ün geri kalanındaki büyüme rakamları için de büyük ihtimalle bir artışın habercisi olacak.

New York TD Securities'den Millan Mulraine konuyla ilgili, bu çeyreğin uzun ve soğuk kışla ilgili tüm olumsuzlukları barındırdığı yönünde görüş bildirdi.

Büyüme rakamlarının bugün saat 8:30'da (TSİ 15:30) açıklanması bekleniyor.

ABD, karlar altında, Aralık-Şubat döneminde  1966 yılından bu yana kaydedilen en uzun dönemlerinden birini yaşadı. Ülkenin kuzey ve doğu kesimleri ortalamanın üzerinde kar yağışı aldı.