Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kaya gazı üretiminin durağan akaryakıt piyasasını hareketlendirmesiyle, milyarder Paul Tudor Jones'un şirketinden, en büyük bağımsız petrol yatırımcısı Vitol Group'a kadar pek çok şirket, ABD'deki fiziki enerji varlıklarına yöneldi.

Hedge Fund yöneticileri Tudor Jones ve Clenn Dubin'in finanse ettiği Castleton Commodities International, Şubat ayında Texas'taki kaya gazı kuyularını satın aldı. Mercuria Energy Group ise JP Morgan'ın fiziki emtia faaliyetlerin, satın alıyor. Vitol ve Trafigura AG, boru hattı yapımına destek verirken, Freepoint Commodities ise deniz aşırı üretime yatırım yapıyor. Trafigura AG ayrıca ABD'de, büyük çoğunluğu geçtiğimiz 5 yılda gerçekleştirilen 1 milyar dolarlık yatırımlarda bulundu.

Musket Corp.'tan JP Fjeld-Hansen, "Uluslararası ticaret şirketleri, Amerika'da fazla olmasa da, uzun süredir bu varlıkları satın alıyorlar. Son dönemde Amerikan enerji piyasalarında yaşanan bu rönesans ile şirketler artık sermayelerini buraya taşıyor" yorumunda bulundu.

Çoğu özel sermayeli dünyanın en büyük emtia yatırımcıları; sondaj teknolojilerinin rekor seviyede petrol ve kaya gazı kapasitesi ortaya çıkarmasının ardından bölgeler arası arbitraj fırsatlarının doğması ile ABD'de giderek daha fazla fiziki varlık satın alıyor ya da inşa ediyor. Şirketler ayrıca, Barclays, JP Morgan ve Morgan Stanley gibi bankaların fiziki emtia faaliyetleri için de adım atmaya başladı. Bu girişimde bankaların söz konusu faaliyet alanlarındaki düşen gelirleri ve mevzuata ilişkin incelemelerin yoğunlaşmasının da etkisi mevcut.