Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL


On yıllardır süregelen katı kurallara son veren ve konut sektöründeki iyileşmeye gölge düşüren ihtiyatsız konut kredileri döneminin ardından, güvenli ve karlı bir orta yol arayışıyla ABD bankaları kredi standartlarını düşürüyor.

ABD'nin konut kredilerinde en büyük ikinci bankası olan Wells Fargo iki hafta önce Fannie Mae ve Freddie Mac destekli kredi alanlar için minimum kredi notunu 660'tan 620'ye indirdi.

Bu adım daha küçük bankalar tarafından da takip edildi. Kanadalı Toronto-Dominion Bank'in ABD birimi bazı krediler için mortgage sigortası gerektirmeksizin ödemeleri yüzde 3'e indirdi.

Urban Institute verilerine göre, Büyük Buhran'dan bu yana yaşanan konut sektöründeki en sert çöküşten sonra bankaların kredi koşullarını sıkılaştırmasıyla, 1.2 milyon kredinin onaylanması engellemişti.

Geçen yıl borçlanma maliyetlerindeki yükselişin talebi kesmesiyle  ve büyük bankaların mortgage sektöründe 25 binden fazla kişinin işine son vermek zorunda kalmasına kadar bankalar bir yeniden finansman için istekli değildi.  Bankalar şimdiyse, daralan piyasanın yeniden canlanacağı beklentisiyle kredi almak isteyenlerin önündeki bariyerleri kaldırıyor.

Western Bancorp'tan Rick Soukoulis, "Kurunun yanında yaşı da yakıyoruz, çünkü buna mecburuz. Bundan sonra yavaş yavaş geri çekilmeye başlamak lazım. Yalnızca satılmayanı satmaya devam ederseniz, dibe vurursunuz" yorumunda bulundu.