Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:40'ta güncellendi)

Ukrayna'daki şiddet olayları ve Çin'de imalat verisinin üst üste dördüncü ayda da daralması ile, hisseler gerilerken altın yükseldi ve buğday 13 ayın zirvesine tırmandı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvileri yükselişi beşinci güne taşırken, yen 16 önemli para biriminin 15'i karşısında yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 07:05'te, yüzde 0.9 aşağıda seyrediyordu. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren endeks Mart ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 geriledi. Altın yüzde 0.9 sıçrayarak ons başına 1,311.12 dolara çıkarken, buğday yüzde 1.5 yükseldi. Japonya para birimi yen, dolar karşısında yüzde 0.2 yükselişle 102.01'e ulaştı. ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin faizi üç ayın en düşüğüne gerilerken, Portekiz'in beş yıl vadeli tahvilleri değer kazandı ve bu kağıdın faizi rekor düşük seviyeye geldi.

Ukrayna'da gerginlik giderek tırmanırken, Çin'de HSBC Holdings Plc ve Markit Economics Ltd.'nin açıkladığı imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Nisan ayında 48.1 oldu. Bu verinin geçici değeri 48.3 seviyesindeydi ve ekonomistlerin beklentisi 48.4 çıkması şeklindeydi.

Zürih'te RobecoSAM AG para yöneticisi Kai Fachinger, "Avrupa piyasaları, ikinci çeyreğe doğru büyümenin daha da kötüleştiğini gösteren Çin PMI verisinden olumsuz etkileniyor," dedi ve "Ukrayna'da artan tansiyon, yatırımcıların azalan risk iştahına katkıda bulunuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi'nde, teknoloji hisseleri düşüşe öncülük etti ve işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 30 günün ortalamasının yüzde 60 altındaydı. İngiltere'de piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalı. Japonya ve Güney Kore piyasaları da bugün kapalıydı.

(14:40'ta güncellendi)