Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır vadelileri Şanghay'da, dünyada metali en fazla kullanan ülke olan Çin'de sıkılaşan arzın fiyatları yukarı itmesi ile, sekiz haftanın zirvesine yakın seviyeden işlem görüyor.

Temmuz vadeli bakır kontratı Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda yüze 0.6 kadar yükselerek ton başına 47.920 yuanı (7,665 dolar) görmesinin ardından, yerel saat ile 10:45'te 47,750 yuandan işlem gördü. Bakır 28 Nisan'da 48,160 yuan olarak en aktif kontratlar arasında 10 Mart'tan bu yana zirveye yükselmişti. Londra Metal Borsası (LME) bugün tatil nedeniyle kapalı.

Çin'deki kullanıcılar, bakırı güvence altına almak için 2011'den beri en büyük spot farkı ödüyorlar. Mayıs vadeli bakır fiyatları Haziran vadelilerden 700 yuan kadar yüksek ve Şanghay'da bulunan Shenyin & Wanguo Futures Co. analistlerinden Li Ye, bunun yerel piyasadaki düşük bulunabilirliği ortaya koyduğunu belirtiyor.  

Li, "Şanghay bakır vadelileri kısıtlı fiziki arz ve aynı zamanda çok sayıda metalin finansman anlaşmalarında güvence olarak bağlanmasından destek buluyor" ifadelerini kullandı. Goldman Sachs Group Inc.'in 18 Mart'taki açıklamasında, Çin'de traderların 1 milyon ton kadar bir miktarı diğer yatırımları için kredi alabilmek için güvence verdiğini rapor etmişti.

Çin'de HSBC Holdings Plc/Markit Economics Ltd. imalat sanayii göstergesi, öncü okuma olan 48.3'ten 48.1'e gerilerken, daralma sinyali verdi. Ekonomistlerin tahminleri 48.4 şeklinde gerçekleşti ve endeks geçtiğimiz ay 48 düzeyindeydi. 50'nin altındaki değerler daralmaya işaret ediyor. Çin'de geçen hafta açıklanan Nisan ayı resmi verisi de 50.4 ile beklentinin altında kalmıştı.

Temmuz vadeli bakır, New York Comex'te büyük bir değişiklik yaşamayarak pound başına 3.0705 dolardan işlem görüyor.