GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bloomberg HT'de 'Akıllı Para' programına katılan, Macro Advisory Yönetici Ortağı Chris Weafer, Rusya ile Ukrayna arasında yükselen tansiyonun küresel piyasalara yansımalarını değerlendirdi.

Merkezi Rusya'da bulunan finansal danışmanlık şirketinin ortaklarından Weafer, çok daha kritik ve tehlikeli bir döneme girildiği uyarısı yaptı. 25 Mayıs'ta gerçekleştirilmesi beklenen Ukrayna başkanlık seçimleri öncesinde yaşanacak gelişmelere dikkat çeken Weafer, "Önümüzdeki hafta İkinci Dünya Savaşı'nın yıldönümü var. Cuma günü Kızıl Meydan'da Rus tanklarının ve füzelerinin geçişini göreceğiz. Akabinde Başkan Putin, Kırım'a ilk resmi ziyaretini yapacak. Pazar günü ise ayrılıkçıların bağımsızlık referandumu var.Tüm bunların ışığında çok fazla duygusal ve riskli gelişme olabilir" yorumunda bulundu.

- "Sermaye çıkışı iyi senaryoda 164, kötü senaryoda 200 milyar dolar"

Önümüzdeki dönemde yaşanabilecek muhtemel senaryoları değerlendiren Chris Weafer'a göre askeri müdahale olması halinde Rusya'nın Avrupa'yla ilişkilerinin kötüleşmesiyle Rusya'dan sermaye çıkışı 200 milyar dolara ulaşabilir. İyi senaryo ise, sermaye çıkışının 120 milyar dolara çıkarak bu seviyede kalması. İlk çeyrekte Rusya'dan 64 milar dolarlık sermaye çıkışı gerçekleşti.

- "Hala şiddetin artması ve askeri müdahale ihtimali var"

Gerginliğin ne zaman azalabileceği sorusuna Chris Weafer, Moskova ile Kiev arasında 25 Mayıs seçimlerinden önce diyalog başlamasını beklemediğini belirterek yanıt verdi. Weafer, "Önümüzde hala birkaç aylık riskli dönem var. Mayıs ayını askeri müdahale ve ek yaptırımlar olmadan atlatabilirsek, yaz aylarında belki ilişkilerde normalleşme görebiliriz" şeklinde konuştu.

- "Rus hükümeti rubleyi korumaya niyetli"

1990'lı yıllarda rubledeki değer kaybı sonucu Rus halkının birikimlerinin sıfırlandığını hatırlatan Chris Weafer, bu noktadan hareketle Rus hükümetinin para birimlerini korumakta oldukça kararlı olduğuna dikkat çekti. Rus Merkez Bankası'nın bu bağlamda attığı adımları değerlendiren Weafer, "3 Mart'ta merkez bankası faiz oranlarını arttırdı ki ruble çökmesin. Rublenin döviz kuruna bakacak olursak ulusal refahta çok önemli rol oynadığını görüyoruz.Bu yüzden rublenin değer kaybetmemesi için çok çaba sarfedildiğini görüyoruz" dedi.

Advertisement