Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Alibaba'da kazanan: Masayoshi Son

Alibaba'da asıl kazanan Çinli değil Japon: Masayoshi Son

Yıllar önce Alibaba'ya 20 milyon dolar yatırım yapan Japon SoftBank CEO'su Masayoshi Son'un, Çinli e-ticaret devindeki hisselerinin bugünkü değeri 58 milyar dolar

Giriş: 08 Mayıs 2014, Perşembe 14:59
Güncelleme: 08 Mayıs 2014, Perşembe 16:29

Çinli e-ticaret devi Alibaba'nın halka arzında en çok kazanan, şirketin kurucusu Jack Ma, üst düzey yöneticileri ya da Silver Lake Management gibi finansörleri olmayacak. Halka arzın en büyük kazananı, Masayoshi Son olacak.

Bundan 14 yıl önce, Japon Son'un kurduğu SoftBank, Çinli üreticilerle deniz aşırı tüketiciyi buluşturan ve o zamanlar pek de tanınmayan web portalına 20 milyon dolar yatırdı. O web portalı yıllar içinde Çin'in en büyük internet üzerinden alışveriş platformu haline geldi. SoftBank'ın Alibaba'daki payının bugün 58 milyar dolar değere ulaştığı tahmin ediliyor. Bu, Silikon Vadisi standartlarını dahi aşan ölçüde bir geri dönüş.

ABD tarihinin en büyüğü olma özelliği taşıyan Alibaba halka arzı, Son'u dünyanın en usta yatırımcılarından biri olarak öne çıkartarak, SoftBank'ın kurucu CEO'suna yeni "avlar" için daha fazla sermaye sağlayacak. Son, geçtiğimiz Temmuz ayında ABD'li telekomünikasyon şirketi Sprint Corp.'un yüzde 70 oranında hissesini satın aldığından bu yana T-Mobile ile ilgilendiğini gizlemiyor. Analistler ayrıca Son'un Avrupalı kablosuz ağ operatörlerine ya da plak şirketleriyle ilgilenebileceğini tahmin ediyor. Son'un Universal Music Group için verdiği 8.5 milyar dolarlık teklif reddedilmişti.

Masayoshi Son'u "Asya'nın Warren Buffet'ı" olarak tanımlayan CrossPacific Capital'dan Greg Tarr, "Bu tarz yatırımlarda başarının ölçütü başta ne kadar konulduğu ve sonra karşılığında ne kadar alındığıdır. Twitter ya da Alibaba gibi 500 kat geri dönüş sağlayan yatırımlar çok nadirdir" yorumunda bulundu.

Son, 1981 yılında kurduğu yazılım dağıtıcısı şirketini, iki kıtaya yayılan bir telefon şirketine dönüştürmek için kredi kullandı. Japonya'da telekomünikasyon devlerine meydan okuyan Son, ülkeye iPhone'u da ilk getiren isim oldu. ABD'de ise Son'un şirketi SoftBank, ülkenin en büyük oyuncuları Verizon Communications ve AT&T ile rekabet edebilmek için Sprint'in çoğunluğunu satın aldı.