Türkiye'nin yeni ortaklıkta konumu ne olacak?
Washington'da Türkiye- ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği toplantısının üçüncüsü gerçekleştirildi. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Babacan ve Ekonomi Bakanı Zeybekci katılırken ABD ile AB arasında yapılacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmasında Türkiye'nin konumu ele alındı.
ABD'nin başkenti Washington'da Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi Toplantısı'nın üçüncüsü gerçekleştirildi.
Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman katıldı.
ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman ABD ile AB arasında görüşmeleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) konusunda Türkiye'nin haklı çıkarlarının korunmasına hassasiyet göstereceklerini söyledi.
Babacan, komitenin özellikle ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması TTIP konusunu ele aldığını anlattı.
Babacan, "Biz bir yandan ABD ile bir yandan da AB ile sıkı yakın bir diyalog içerisinde gelişmeleri takip ediyoruz. TTIP ile ilgili süreçler henüz belli değil, tahminler var ama şu tarihte tamamlanacak, şu tarihte şu aşamaya gelecek diye somut bir takvim, işin tabiatı gereği de çok kolay değil. önümüzdeki dönemde yapacağımız, bu süreci çok yakından takip etmek ve nihai noktada türkiye'nin resmin dışında kalmamasını sağlamak" diye konuştu.
Babacan,"Türkiye ile mukayese edilebilecek başka bir ülke de yok. AB ile Türkiye arasındaki bu Gümrük Birliği, Türkiye'yi TTIP görüşmelerinde özel bir konuma getirmektedir. Biz Türkiye olarak işin, nihayetinde bu büyük resmin, tarihi ve stratejik adımın parçası olmak istiyoruz. " dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci de Türkiye'nin söz konusu anlaşmanın gerçeklemesi halinde, bundan olumsuz etkilenmemesi için hem ABD'li hem de AB'li taraflarla çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.
ABD'nin AB ile TTIP anlaşması üzerine yapacağı her görüşmeden sonra, Türkiye ile abd teknik komitelerinin bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacakları bilgisini veren Zeybekci, iki teknik komitenin yaklaşık 6 haftada buluşacaklarını anlattı.
"Türkiye'nin bu anlaşmanın dışında kalma alternatifini hiç gündeme getirmek istemiyorum ve getirmeyeceğiz" diyen Zeybekci, Türkiye'nin içinde olmadığı bir TTIP anlaşmasının imzalanmasının, Gümrük Birliği'nden dolayı Türkiye'nin ticari olarak çok edilgen bir pozisyonda olması nedeniyle kendileri için kabul edilebilir olmadığına işaret etti.