Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ECB güçlü euronun ve düşük enflasyonun önüne geçmeye hazırlanıyor. İspanyol basınında detayların konuşulmaya başlandığını görüyoruz.

Önümüzdeki toplantıda 3 faizden indirim bekleniyor: politika faizi, mevduat faizi ve marjinal borç verme.  Bu 3 faizde ortalama beklenti 10-20 baz puan civarında.

Haziran toplantısına ilişkin detaylar İspanyol basınında Lavanguardia ve Expansion'da yer buldu.Esas amacın KOBİ'lere ulaşmak ve para sirkülasyonunu sağlamak olduğu belirtilirken, politika faizinin %0.15 veya %0.10'a çekilip, bankalara %0.25 negatifizin yolda olduğu vurgulanmış.

1 trilyon euro'luk genişleme hareketinin ise bankaların KOBİ'lere verdiği krediyi artırması koşullu olabileceği detaylandırılmış. ECB'nin esas niyetinin pahalı ithalat ve düşük enflasyondan kaynaklı euro'nun değerini düşürmek olduğunun altı çiziliyor.

Reuters kaynaklı olduğu belirtilen LTRO beklentilerinde ise, özel bankaların KOBİ'lere ulaşılabilirliğini artırması durumunda LTRO'lardaki vadenin 3 yıldan daha fazla olma koşuluda belirtiliyor. Beklentiler arasında herhangi bir parasal genişleme adımının olmadığı görülüyor.
 
BloombergHT Araştırma Servisi
Ayşe İyigündoğdu