Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, konut sektöründeki iyileşme ile desteklenerek yıllar içinde güçlenen ABD ekonomisinin, işsizlik oranını yıl sonunda yüzde 6'ya kadar düşürebileceğini söyledi.

Bu yıl para politikası kararlarında oy hakkı bulunan Plosser, "ABD ekonomisi bugün, son birkaç yılda olduğundan daha sağlam ayakta duruyor" ifadelerini kullandı.

Plosser, Nisan ayında 288,000 düzeyinde gerçekleşen son iki yılın en büyük istihdam artışının, ekonomik açıdan cesaret verici en büyük sinyal olduğunu söylerken, "İşgücü piyasasındaki gelişim, Fed'in faiz oranlarını beklenenden daha çabuk artırmaya ihtiyaç duyacağı anlamına gelebilir" dedi.

ABD'de işsizlik oranı geçtiğimiz ay yüzde 6.3 ile Eylül 2008'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Plosser, "İşsizlik oranı gelecek ay biraz yükselirse şaşırmam, fakat muazzam bir ilerleme kaydediyoruz ve azalma trendi yine de devam eder" dedi.

Plosser ayrıca, finansal krizin merkezinde bulunan konut sektörüne yönelik iyimserliğini belirtirken, satışların durağanlaşmasına rağmen temellerin sağlam olduğunu ifade etti.

Fed yetkilileri Nisan ayında ekonominin toparlanma sinyalleri verdiğini ve işgücü piyasasının gelişmekte olduğunu söyleyerek, tahvil alımlarını üst üste dördüncü toplantıda da 10 milyar dolar kıstı ve 45 milyar dolara düşürdü. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) ayrıca "kademeli" azaltımların devam edeceğini ve faiz oranlarının ise muhtemelen 2015 ortalarına kadar düşük kalacağını belirtti.