Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ağzı olmayan, pembe kurdeleli, 39 yaşındaki beyaz kedi Hello Kitty çizgi karakterinin yaratıcısı Sanrio Co.,  üretim ve satış aşamasındaki risklerin başka şirketler tarafından sırtlanması için, markasının lisansını dağıtarak bir servet elde etmişti. Şimdiyse şirket, kendi sattığı ürünlerinin miktarını artırma kararı alarak strateji değiştirdi. Ancak bu strateji değişikliği, şirkete hisselerde son 19 yılın en büyük düşüşü ve dün piyasa değerinin neredeyse 450 milyon dolarının silinmesi olarak geri döndü.

Atlantis Investment Research Corp'dan Edwin Merner, "Eğer herşeyi kendiniz yapar, reklam yapmaya başlayıp yeni mağazalar açarsanız, çok para kaybedebilirsiniz. Ama eğer lisans dağıtıyorsanız risk almazsınız ve bu büyüme için harika bir kısayol oluşturur" yorumunda bulundu.

Sanrio dün, tanıtım, tebrik kartları ve satış kanallarının genişletilmesi de dahil olmak üzere mağazalarda ana faaliyet alanının genişletilmesine yönelik planın duyurulduğu sunum sonrasında, Tokyo'da yüzde 16 değer kaybetti. Bu hamle, Bloomberg'in derlediği verilere göre son 5 çeyrekte ortalama yüzde 27 olan faaliyet karının iki katın üzerinde artırılmasını sağlayan lisans dağıtma stratejisinden uzaklaşıldığının bir göstergesi.

Sanrio hisseleri, Tokyo'da kapanışa yakın yüzde 1.1 yükselerek 2,627 yene ulaşırken, Japonya'nın Topix endeksinde yüzde 1 değer kazandı.

Shintaro Tsuji tarafından kurulan Sanrio, lisans gelirlerinin yükselmesiyle Hello Kitty ürünlerinin pazarlanmasına olan bağımlılığını azaltmıştı. Şirket artık kendi ürünlerini yaratma ve pazarlamaya dönüş yolunda ilerliyor.

Tokyo merkezli şirketin sözcülerinden Hideo Yamaguchi dün yaptığı açıklamada, "Yapılan değişiklikler aslında, karımızın lokomotifi olan lisans dağıtmaya yönelik çabaların bir parçası" ifadesini kullandı.