Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:58'de güncellendi)

Brent petrolü, Ukrayna'da yeni seçilen devlet başkanının, dünyanın en büyük enerji ihracatçısı Rusya'yla aylardır devam eden tansiyonu düşürebileceği söylentileriyle düştü.Batı Teksas türü ham petrol de (WTI), New York'ta düşüş kaydetti.  

Petrol vadelileri Londra'da yaklaşık yüzde 0.7 geriledi. Ukrayna'da dün gerçekleştirilen seçimlerde en çok oyu Petro Poroshenko aldı. Artık Poroshenko'nun önünde, Rus petrolü ve doğal gazı için Avrupa'ya boru hattı niteliğindeki ülkede, ayrılıkçılardan kaynaklanan gerginliği azaltmak gibi önemli bir görev var. Dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi Çin, enerji tüketim hızını düşürmeyi planladığını duyurdu.

Saxo Bank'tan Ole Hansen, "Ukrayna'da bir süredir ciddi bir siyasi vakum söz konusuydu, bu artık çözülmeye başlayacak. Ukrayna ile ilgili haberler fiyatları aşağı çekmeye bir nebze yardımcı oluyordu. Poroshenko, Ruslarla masaya oturup farklılıklar üzerinde çalışmayı deneyebilecek bir isim" yorumunda bulundu.

Temmuz vadeli Brent varil başına, Londra Merkezli ICE Futures Europe'da yaklaşık 79 sent düşüşle, 109.75 dolara gerilerken, Londra saatiyle 13:47'de 109.99 dolar seviyesini gördü. Kontrat 18 cent yükselişle 23 Mayıs'ta 110.54 dolar oldu.Tüm kontratlarda işlem hacmi son 100 günün ortalamasının yüzde 74 altında seyretti. Fiyatlar haftalık bazda yüzde 0,7 geriledi.

Temmuz vadeli WTI'ın varil fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde yaklaşık 43 sent yani yüzde 0,4 düşüşle 104.10 dolardan işlem gördü. Brent petrolü ile WTI arasındaki fark 5.92 dolar oldu. Fark 23 Mayıs günü, 6.19 dolarla beş haftanın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

(16:58'de güncellendi)