Tüder: Emlak vergisi için dava açabilirsiniz
TÜDER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak, "Bu yıl yüzde 50 ila 500 artış gösteren emlak vergileri için itiraz etmek isteyen vatandaşlarımız, vergi mahkemelerinde dava açabilirler" açıklamasında bulundu
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, bu yıl yüzde 50 ila 500 artış gösteren emlak vergileri konusunda itirazı olanların, vergi mahkemelerinde dava açabileceğini söyledi.
Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emlak vergisi birinci taksit ödemelerinin bu yıl, 31 Mayıs'ın hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle 2 Haziran'da biteceğini ifade etti.
Her dört yılda bir tespit edilen arsa ve arazi değerlerinin bu yıl çok yüksek ve dengesiz belirlendiğini ileri süren Kolçak, "Bu yıl yüzde 50 ila 500 artış gösteren emlak vergileri için itiraz etmek isteyen vatandaşlarımız, vergi mahkemelerinde dava açabilirler. Ancak dava açmadan önce emlak vergisinin birinci taksitini bir de üstüne faiz gelmesin diye ödemekte fayda var. Vatandaşlarımız, davanın olumlu sonuçlanması ile daha önce ödenen emlak vergisini iade alabilecek" diye konuştu.
"Yıllarca sokağında, caddesinde yatırım yapılmamış olduğu halde, sadece yakınlarına gelen bir AVM olduğu için emlak vergilerine yansımış yüksek artışlardan dolayı itiraz eden birçok vatandaşın yargı yoluna başvurabildiğini" dile getiren Kolçak, şöyle devam etti:
"Derneğimize de birçok şikayet geliyor. Vatandaşlar, 'Geçen yıl 500 lira ödemiştim bu yıl 2 bin 500 lira istiyorlar. Benim gelirim belli. Bu rakamı nasıl ödeyeceğim?' diyorlar. TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarının kat kat üstünde artan emlak vergileri. mükelleflerin tepkisini çekiyor. Emlak vergileri şu şekilde belirleniyor. Her dört yılda bir il ve ilçelerde oluşturulan takdir komisyonları var. Komisyonlarda, tapu dairesi, belediye, ticaret odası, muhtarlık ve vergi dairelerinden görevli memurlar bulunuyor. Komisyon, sokak ve caddelerde arsa ve arazi vergi değerini tespit ediyor. Her yıl yeniden değerleme oranını aşmayan artışların dışında bir de her dört yılda bir bunlardan bağımsız takdir komisyonlarının yaptığı değerleme var. İşte 2013'te yeniden belirlenen emlak değerleri bu yıl karşımıza bu şekilde yansıdı."
İki yıl öncesine kadar emlak vergi değerine vatandaşın itiraz hakkının olmadığını belirten Kolçak, "Anayasa Mahkemesinin verdiği bir kararla vatandaşlara kapalı olan yargı yolu da 2 yıl önce açıldı. Bugüne kadar muhtarların itiraz ettiği emlak değerlerine vatandaş bu yılki yüksek oranlı emlak vergilerini görünce mahkemelerde hakkını aramaya başladı bile. Emlak vergi değerine itirazlar 30 gün içinde vergi mahkemelerinde açılabiliyor" ifadesini kullandı.
Kolçak, belediyelerin, arsa ve arazi metrekare değerlerinin üzerine sınıfına göre bina inşaat maliyetini de koyarak emlak vergisini belirlediğini ifade ederek, "Vatandaş, sahibi olduğu binanın hangi inşaat sınıfında olduğunu belediyeden öğrenmelidir. Böylece hatalı yapılan bir değerlendirme var ise düzeltebilir ve emlak vergisini yüzde 15 daha az ödeyebilirler. Emlak vergi değerinin hak ettiği gibi yapılabilmesi için belediyelerin kar güden ticari bir şirket gibi değil, halka hizmet eden kurum gibi işlem yapıyor olması gerekiyor" dedi.