Nikel, paslanmaz çelik üreticilerinin yüzünü güldürdü
-
Nikel fiyatlarında bu yıl yüzde 41'e ulaşan yükseliş, paslanmaz çelik üreticilerinin satışlarını artırdı
Nikel fiyatlarında bu yıl yaşanan yükseliş, yalnızca madencilik şirketlerine yaramıyor. Avrupa'da nikel kullanan paslanmaz çelik üreticileri de, ham madde fiyatlarında gerçekleşecek bir artıştan kaçınmak amacıyla stok yapan tüketiciler sayesinde satışlarını artırdı.
Finlandiyalı Outokumpu'nun paslanmaz çelik teslimatı dördüncü çeyrekte yüzde 9.1 artarken, Madrid merkezli Acerinox SA siparişlerin en az üç yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. Öte yandan Alman ThyssenKrupp AG da tüketicilerin stokları artırdığını açıkladı. Satışlardaki bu şaşırtan yükseliş, küresel mali krizden bu yana kayıplara gömülmüş bir sanayi için, ümitleri yeniden canlandırdı.
Nikel fiyatları paslanmaz çelik fiyatlarının yarısına tekabül ederken, maden cevheri işlenen tesisler herhangi bir artışı sırtlayabilmek için fiyatlara bir takım ilave bedeller uyguluyor. Nikel bu yıl, Çin'in en büyük tedarikçisi Endonezya'nın yerel maden ocaklarına yatırımı artırmak amacıyla cevher ihracatını yasaklamasıyla, yüzde 41 değer kazandı. Tedarik kesintisi Glencore Plc gibi madencilik şirketlerinin karını artırırken, Credit Suisse Group'un deyişiyle fiyatlarda bir "süper-döngü" yaratılmasına yardımcı olabilir.
Avusturya merkezli Reutte'ün kurucusu Markus Moll, "En büyük kazanan, nikel üreticileri. İkinci büyük kazanan ise paslanmaz çelik üreticileri. Genellikle nikel fiyatlarında böyle bir artış beraberinde spekülatif bir güçlü alım dalgası getirir. Bu durumun en büyük kaybedeni ise, paslanmaz çelik için çok daha yüksek fiyatlar ödemek durumunda kalan son tüketici" yorumunda bulundu.
Nikel, küresel üretim miktarının üçte ikisine denk gelen 300 paslanmaz çelikten oluşan serinin yüzde 8 ila 9 kadarını oluşturuyor. Çelik üreticileri fiyatlara, genellikle London Metal Exchange (LME) fiyatına bağlı olarak bir aylık gecikmeyle alaşım bedeli ekliyor.