Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Le Pen çantasında "Türkiye'ye veto" mesajı ile Brüksel'e gidiyor

Le Pen çantasında "Türkiye'ye veto" mesajı ile Brüksel'e gidiyor

Aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen, AP'de siyasi grup kurma çalışmaları için yarın Brüksel'e gideceğini açıkladı, Le Pen'in listesinde Transatlantik anlaşması, Türkiye'ye veto ve Alstom'un kamulaştırılması var

Giriş: 27 Mayıs 2014, Salı 15:25
Güncelleme: 27 Mayıs 2014, Salı 15:57

Fransa'da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini birinci sırada bitiren aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen, AP'de siyasi grup kurma çalışmaları için yarın Brüksel'e gideceğini açıkladı.

The Guardian'ın haberine göre Le Pen, AP'ye seçilen aynı görüşteki Yunanistan'dan Altın Şafak, Macaristan'dan Jobbik ve Bulgaristan'dan Ataka temsilcileriyle görüşmelerde bulunup, yeni siyasi grubun nasıl oluşturulacağını tartışacak. Le Pen, bununla birlikte Yunanistan ve Macaristan'daki aşırı sağ partilerle işbirliği yapmaya sıcak bakmadığını yineledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'a seslenen Le Pen, "Millet meclisi öncelikle dağıtılmalı, çünkü artık Fransız halkını temsil etmiyorlar." açıklamasında bulundu.

Le Pen, Hollande'ın Pazar günü oylamasında hesaba katması gereken 3 önemli madde olduğunu belirtti. Le Pen'e göre en önemli gündem maddesi Avrupa Birliği ve ABD arasında serbest ticareti içeren Transatlantik Ticaret Paktı. Le Pen konuyla ilgili görüşmelerin kesilmesini talep ediyor.

İkinci madde ise Türkiye. Le Pen'e göre Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi konusunda Fransa veto hakkının arkasında durmalı.

Le pen için üçüncü önemli madde ise Alstom, "Hollande Avrupa Birliği kurallarının aksine bu stratejik kurumu kurtarabilmek için Alstom'u kamulaştırmalı." ifadesini kullandı.

Marine Le Pen'in, özellikle Belçika, Avusturya, İtalya, Hollanda ve İsveç'teki aşırı sağ partilerle işbirliği yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. İngiltere'de yarışı önde bitiren AB karşıtı sağ parti, Le Pen ile anlaşma yapmaya sıcak bakmadığını açıklamıştı.

AP tüzüğüne göre, siyasi grup kurmak için yedi farklı ülkeden, en az 25 parlamenterin bir araya gelmesi gerekiyor.

Fransa'da pazar günkü seçimleri, yüzde 25 oyla ilk sırada bitiren Le Pen'in partisi, Avrupa Parlamentosu'na 24 üye gönderme hakkına sahip olmuştu.