Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dayanıklı mal siparişleri, Nisan ayında beklenmedik şekilde yükselerek üst üste üçüncü ayda da artış kaydederken, ülkede fabrikaların ekonomik büyümeye katkıda bulunacağı sinyalini verdi.

En az üç yıl ömrü olan ürünlerin dahil olduğu dayanıklı tüketim malı siparişleri, Nisan'da yüzde 0.8 yükselirken, Mart ayı verisi yukarı yönlü revize edilerek yüzde 3.6 artış olarak kaydedildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı, siparişlerin yüzde 0.7 düşeceği yönündeydi.

Büyümedeki artış, elektrik teçhizatı ve bilgisayar aağı siparişleri için itici güç oluşturarak, Cisco Systems Inc. ve Whirlpool Corp. gibi şirketlere yarar sağlıyor. Otomobil ve konuta yönelik talebin ise eskiyen makinelerin değiştirilmesi ihtiyacıyla birlikte, küresel ekonominin canlanmaya başladığı dönemde yatırımlara destek vermesi bekleniyor.

Jefferies LLC ekonomistlerinden Tom Simons, "İyi performans gösteren sektörlerden biri olan imalat sanayii, büyümeye katkı sağlayacaktır. Baskılanan talebin serbest kalmasıyla, siparişler önümüzdeki birkaç ay daha artışını sürdürecek.İmalat cephesinde olumlu işaretler görmeye devam edeceğiz" yorumunda bulundu.

Mart ayında yüzde 2.5 olarak açıklanan veri sonrasında, Bloomberg anketinde beklentiler yüzde 4.3'lük düşüşle yüzde 2'lik artış arasında çeşitlilik gösteriyordu.

Genellikle iniş çıkış gösteren ulaştırma dışı mal siparişleri, geçen ay beklentileri aşan yüzde 2.9'luk artışın ardından yüzde 0.1 yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı, bu alandaki siparişlerde değişiklik olmayacağı yönündeydi.

Nisan ayı verilerine, bilgisayar siparişlerinde gerçekleşen yüzde 7'lik artışla, işlenmiş metal siparişlerindeki yüzde 3.4'lük artış öncülük etti.

Verinin ardından 10 yıllık ABD faizi yüzde 2.5465'e yükseldi.