Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin 20 şehrinde konut fiyatları, konut piyasasının 2014 yılı itibariyla zayıflamaya başlamasının etkisiyle, Mart ayında sona eren yıl içerisinde daha yavaş bir yükseliş gösterdi.

ABD'de konut fiyatlarını gösteren S&P Case-Shiller Endeksi, 2013 yılının Mart ayına göre yüzde 12.4 yükselerek, Şubat ayında sona eren bir yıllık dönemde yüzde 12.9 yükseldikten sonra, Temmuz'dan bu yana olan 12 aylık dönemde kaydedilen en düşük yıllık yükselişi gösterdi.

Amerikalıların bazıları için hala sıkı olan kredi standartları ve 2013 ortalarından bu yana mortgage faizlerinde yaşanan artış talebi yavaşlatırken, satıcıların da daha yüksek fiyat isteme imkanlarını kısıtladı. Daha uygun fiyatlı konut seçeneklerindeki artış, gelirlerde ve istihdamda görülen büyüme ve borçlanma maliyetlerindeki devamlı düşüşün bu yıl piyasaya daha fazla alıcı çekmesi bekleniyor.

Bank of America kıdemli ekonomistlerinden Michael Hanson, "Konut sektöründeki iyileşmede ilerlemiş durumdayız ve yıldan yıla düşen bu rakamlar oldukça doğal. Konut piyasasında daha fazla hareket görmek için önce iş gücü piyasasında biraz daha iyileşme, kredi koşullarında biraz daha gevşeme ve belki de faiz oranlarında biraz daha düşüş görmek gerek" yorumunda bulundu.

Bloomberg anketine katılan 28 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 11.8'lik yükseliş yönündeydi. Tahminler yüzde 10.8 ile yüzde 12'lik artış arasında çeşitlilik gösteriyordu. S&P Case-Shiller Endeksi'nin üç aylık ortalamaya dayandığı için, Mart verisinde Şubat ve Ocak ayı işlemlerinin etkisi de bulunuyor.