GE ve Siemens'in Alstom rekabeti kızışıyor
General Electric ve Siemens'in Alstom rekabeti artıyor; GE daha önce yaptığı teklifi iyileştirdiğini açıklarken Siemens, 16 Haziran'a kadar son teklifini sunacak
Fransız şirketi Alstom'un hisselerinin ABD'li General Electric veya Alman Siemens'e satışı ile ilgili sürdürülen pazarlıkta rekabet giderek artıyor.
General Electric yönetimi, daha öce yaptığı ve Fransız şirket tarafından reddedilen 12,35 milyar avroluk ilk teklifte iyileştirmeye gittiğini duyurdu.
Şirket yönetimi, özellikle istihdamın korunması konusunda ilk teklife oranla iyileştirme yapıldığını belirtti ancak ayrıntı paylaşmadı.
Siemens ise son teklifini 16 Haziran'a kadar Fransız şirketine teslim edeceğini açıkladı.
General Electric ile Siemens'in temsilcileri, dün meclisin ilgili komisyonunda, Alstom ile ilgili gelecekteki projeleri konusunda milletvekillerini bilgilendirmişti.
Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg, geçen hafta sendika temsilcileriyle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Alstom'un kurtarılması için "devletin hissesini artırması veya yerli sermaye katılımı ile sorunun belki de çözülebileceği'' mesajını vermişti.
Montebourg, "A çözümü şirketin hisselerini ABD'li General Electric'in alması, B çözümü ise Alman Siemens'in alması. Belki de yerli sermayenin katılımıyla bir C çözümü bulabiliriz" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Yabancı sermayenin, şirketin hisselerinin önemli bir kısmını alması halinde işçi çıkartmasından endişe duyan sendikaların da devletin hissesini artırmasına destek verdiği belirtiliyor.
Ekonomi Bakanı Montebourg, geçen ay General Electric'in, şirketin enerji bölümünü satın almak için 12,35 milyar avroluk teklifini yeterli bulmayarak reddetmişti.
Siemens de Alstom'un enerji bölümünün yanı sıra taşımacılık bölümüyle de ilgilendiğini, şirketi satın almak yerine ortak iş birliğine gitmek istediğini açıklamıştı.
Fransız hükumeti geçen ay, Sermaye Piyasası Kurumu'nun satışa ilişkin devreye girmesini önermiş, Cumhurbaşkanı François Hollande da ABD ve Alman şirketleri temsilcileriyle görüşmesinde, istihdamın düşürülmemesi ve fabrikaların başka yere götürülmemesi konusunda güvence istemişti.