Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya, Kazakistan ve Belarus'un bugün imzaladıkları anlaşmayla temelleri atılan Avrasya Ekonomik Birliği ile, bu üç ülke vatandaşları artık herhangi bir özel çalışma iznine gerek duymadan, birbirlerinin topraklarında çalışabilecek.

Anlaşma, taraf ülkelerin parlamentolarında onaylanması halinde, 1 Ocak 2015 itibariyla yürürlüğe girecek. Böylece, anlaşmaya imza atan ülkeler tarafından Avrupa Birliği, ABD ve Çin'in gücüne meydan okuması umulan, eski Sovyet ülkeleri arasında en büyük ortak pazarın temelleri atılmış olacak.

Anlaşmanın imzalanmasından önce kısa bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu adımın bir dönüm noktası niteliği taşıdığının ama ardında Sovyetler Birliği'nin yeniden inşası gibi bir niyet gizlemediğinin altını çizdi. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ise, anlaşmanın Doğu ile Batı arasında bir köprüyü simgelediğini belirtti.

Ukrayna, ülkeyi sarsmaya devam eden gerginlik ve Kırım'ın yakın zamanda ilhak edilmesi gibi sebeplerle anlaşmaya katılmayı reddetti. Ermenistan ve Kırgızistan bloğa katılmayı düşünürken, diğer ülkeler bu fırsatı değerlendirmek istemedi.

Anlaşma, toplamda 170 milyon nüfusa ve 2.7 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılaya sahip üç ülkeyi birleştirecek. Bu üç ülkeden ikisi, Kazakistan ve Rusya, petrol üreticisi. Anlaşmayla beraber mal, hizmet, sermaye ve çalışanların serbest dolaşımı garanti altına alınmış olacak.