Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Mark Carney, kendisinden sonra göreve gelecek merkez bankası başkanına 375 milyar poundluk (630 milyon dolar) bir muamma bırakabilir. Soru şu: İngiltere Merkez Bankası (BOE), ekonomiyi canlandırma planı süresince topladığı hükümet tahvillerini ne yapacak?

BOE yetkilileri, parasal genişleme politikasında gevşemenin, gösterge faiz oranı yüzde 0.5'lik rekor düşük seviyesinden yukarı çıkmadıkça başlamayacağını açıkladı. Çünkü merkez bankası, toparlanmanın duraksaması halinde borçlanma maliyetlerini düşürme seçeneğini masada bırakmak istiyor. Ancak bu noktaya Carney'nin görev süresinin dolacağı 2018 yılından önce ulaşılamayacağı düşünülüyor.

Bank of America Corp.'tan John Wraith, "Tahvil satışının olası etkisi henüz bilinmiyor. Carney'nin bir dönem sonunda ayrılma niyetine bağlı kalacağını düşünürsek, bu karar büyük ihtimalle onun döneminde alınmayacak" yorumunda bulundu.

Ekonomiyi canlandırmak amacıyla 2009 yılında başlayan varlık alımları sonrasında BOE, çıkarılmış tahvillerin değerinin dörtte birinden fazlasını hala elinde tutuyor. Merkez Bankası'nın programı sürdürmedeki kararlılığıyla tahvil getirileri bu yıl yüzde 4 arttı ve 10 yıllık tahvil faizini yüzde 3'ten yüzde 2.6'nın altına çekti.