Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in gelişen kaya gazı alanında ABD'yi yakalama ve enerjide daha bağımsız bir ülke olma çabaları oldukça masraflı olmaya başladı. Bloomberg'in raporuna göre, Çin bu alanda harcamalarını dörde katladı.

Bloomberg Yeni Enerji Finansmanı raporu, kaya gazında dünyanın en büyük potansiyeline sahip rezervleri elinde bulunduran Çin'in, bu alanda kendisinden 10 yıl kadar önde olan kaya gazı lideri ABD ile arasındaki mesafeyi kapatmak için milyar dolarlar harcadığını gösteriyor.

Avrupa ve Asya'da gelişen kaya gazı projeleri, küresel bazda doğal gaz ve petrol fiyatlarına etki ederek, Londra'dan Pekin'e kadar hükümetlerin enerji ajandalarını değiştirmelerine sebep oluyor.

Bloomberg New Energy Finance analistlerinden Xiaolei Cao'ya göre, "Çin hükümeti için kaya gazı en başta gelen önceliklerden biri ve hükümete ait Sinopec olarak da bilinen China Petroleum & Chemical Corp., kaya gazından kazanç elde ederek farklılaşmanın yollarını arıyor."

Sinopec, Fuling şantiyesinde kuyu başına ortalama 10 milyon dolar harcama yapılacağını öngörüyor. Oysa ABD'deki bir kaya gazı kuyusuna harcanan para 2.6 milyon dolara kadar inebiliyor.

Bu uçurumun giderek daralması bekleniyor. Sinopec'in sondaj maliyetleri, hükümetin 2015 itibariyla yıllık 6.5 milyar metre küplük hedefini karşılamaya yönelik olarak üretimin artmasıyla birlikte düşecek.