Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de açıklanacak olan ve Euro Bölgesi ile aradaki ekonomik farklılıkları ortaya koyarak, bu yılın en hızlı artışının görüleceği tahmin edilen imalat sanayi verisi öncesinde, dolar güçlendi.

Euro, yarın açıklanacak olan verilerin yavaşlayan enflasyon ve rekor düzeye yakın işsizliği pekiştirerek Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) harekete geçmesini sağlayacağı düşünceleri arasında, dolar karşısında son üç ayın en düşük seviyesine yakın seyrediyor. Yen, Japonya emeklilik fonunun yabancı varlıkları artıracağı söylentilerinin yerel para birimini zayıflatması ile geriledi. Avustralya doları, konut fiyatları ve inşaat izinlerindeki düşüş ile zayıfladı.

Dolar yen karşısında yüzde 0.2 yükselerek Londra saati ile 06:53'te 101.97 yenden işlem gördü. Dolar euro karşısında ise geçtiğimiz hafta 1.3586 ile 13 Şubat'tan bu yana en güçlü seviyeye ulaşmasının ardındna, bugün 1.3633'ten fiyatlanıyor. Euro yen karşısında Mayıs ayındaki yüzde 2.1'lik düşüşün ardından bugün yüzde 0.2 yukarıda ve 139.02 yen düzeyinde.

Bugün açıklanacak olan ABD ISM imalat sanati endeksi verisi öncesinde, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı endeksin Mayıs'ta 55.5 seviyesine geleceği yönünde. Endeks Nisan'da 54.9 olarak açıklanmıştı.

ABD dolarının 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yüzde 0.1 artışla 1,011.74 puan oldu ve son üç işlem gününde ilk defa yükseliyor.