Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, bankacılık lobisinin güç kazanmasıyla birlikte dünyanın finansal krizden çıkardığı dersleri unutma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Reinfeldt geçen hafta verdiği bir röportajda, "regülatörler, 'böyle bir tutum sergilemeye devam ederseniz bizler bankacılık faaliyetlerini yürütebilecek durumda olmayacağız' tezini savunan bankaları ve diğerlerini fazla dinledi" ifadesini kullandı.

Basel Bankacılık Denetim Komitesi'nin, aşırılıklarıyla küresel ekonomiyi krize sürükleyen sektörü dizginlemek adına 2010 yılında bir dizi kural belirlemesinden sonra, pek çok banka ekonomik büyümeye tehdit oluşturduğu gerekçesiyle bu standartlara karşı bir tutum takındı. Reinfeldt, 2008 yılında Lehman Brothers faciasıyla tetiği çekilen krize dair anılar yavaş yavaş silinirken, politikacıların krizin en karanlık dönemlerinde belirlenen asıl politika hedeflerinden sapma riski bulunduğunu belirtti.

Hükümeti tarafından bankalara dünyanın en sıkı kuralları uygulanan ve Eylül ayında önünde seçimler olan Başbakan Reinfeldt, regülatörlere ekonomileri finansal risklerden korumaya yönelik çabalarında daha fazla kararlılık göstermeleri çağrısında bulunuyor.

Reinfeldt, "Her şey iyi giderken yüksek risk almanın kendi özel finans kurumlarınca ödüllendirildiği, her şey kötü giderken ise borçların vergi mükelleflerine yüklendiği bir şekilde toplumun yeniden şekillendirilmesini savunan finans piyasası oyuncuları var. Bunu kesinlikle kabul edemeyiz" şeklinde konuştu.