Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre artan talep, üretim ve işleme tesislerinin yenilenme ihtiyacı gibi faktörler 2035 itibariyle dünyanın enerji ihtiyacını karşılamanın 40 trilyon dolara mal olacağı anlamına geliyor.

Paris menşeli ajans bu maliyetin yarısının azalan petrol üretimi ve doğalgaz yataklarını telafi etmek için, geri kalan kısmının ise artan talebi karşılamak adına yeni kaynaklar bulmak için kullanılacağını belirtti. Öte yandan ajansın öngörülerine göre Kuzey Amerika'daki kaya gazı üretiminin de 2025'e doğru azalacağının tahmin edilmesi, kaynaklarını yabancı şirketlere kapatan ülkelere bel bağlanacağı anlamına geliyor.

Sanayisi en gelişmiş ülkelerin 29'una enerji politikasında danışmanlık yapan ajans, açıklamasında “Kaynakların azalması ve tükenmesi politika yapıcılar ve sanayiciler için ciddi sorunlar teşkil ediyor. Petrolde ise OPEC dışındaki ülkelerin kaynakları 2020'lerde tükenmeye başlayacağı için artan talebi karşılamak adına gözler Ortadoğu'daki geleneksel kaynak sahiplerine çevriliyor.” dendi.

Kaya gazı patlaması ABD üretimini son 30 yılın zirvesine taşısa da en önemli ham petrol tüketicisinin ithalata olan ihtiyacının azalması bu üretim artışının yakında azalmaya başlayacağı anlamına geliyor. Bu durum da Ortadoğu ve OPEC ülkelerinin önemini yeniden artıracaktır.