Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

4 günlük Avrupa gezisine bugün Polonya'da başlayan ABD başkanı Barack Obama Rusya'nın Kırım'ı ilhakı ile zayıflayan Avrupa'daki müttefiklerinin savunma kapasitelerini artırmak için 1 milyar dolarlık yardım yapılacağını açıkladı.

Obama'nın öğleden sonra Varşova'da Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile ortak basın toplantısı sırasında resmi olarak Kongre'yi fonu onaylamaya davet etmesi bekleniyor. Beyaz Saray'dan alınan bir bilgi notunda 'Avrupa Reasürans Fonu' adı verilen paketin daha önce açıklanan tedbirlere takviye olarak NATO güçlerinin devam eden tehditlere ve istikrarsızlaştırma faaliyetlerine karşı teyakkuz ve tepki verme kabiliyetlerini artırmayı hedefliyor.

NATO müttefiki Polonya'da açıklanan girişim Rusya yanlısı Ukrayna başkanı Viktor Yanukoviç'in Şubat'taki düşüşüyle başlayan ve Avrupa'yı sarsan olaylardan bu yana ABD'den gelen en önemli tedbir olarak göze çarpıyor. Rusya'nın olaylardan bu yana Kırım'ı ilhakı ve Ukrayna'daki Rus yanlısı ayrılıkçı hareketleri desteklemesi ABD ve Avrupa'yı Putin'in yakın çevresine karşı yaptırım uygulamaya itmişti.

Polonya'ya gelişinde yaptığı açıklamada Obama “Polonya'nın ve Orta ve Doğu Avrupa'daki müttefiklerimizin güvenliklerine olan bağlılığımız kendi güvenliğimizin de temel taşıdır. Bizim için kutsal. ” dedi.