Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararsı kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 11 Türk bankasının görünümünü negatife indirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, görünümlerin indirilmesinde 3 temel sebep var: Reel büyümenin düşmesi, artan fonlama maliyetleri ve bankaları etkileyen bir belirsizlik ortamı

Moody's'in derecelendirme aksiyonundan etkilenen bankalar ise şöyle: Akbank T.A.S.; Asya Katilim Bankasi A.S.; Denizbank A.S.; Sekerbank T.A.S.; T.C. Ziraat Bankasi A.S.; Turk Ekonomi Bankasi A.S.; Turkiye Garanti Bankasi A.S.; Turkiye Halk Bankasi A.S.; Turkiye Is Bankasi A.S.; Turkiye Vakiflar Bankasi T.A.O.; Yapi Ve Kredi Bankasi A.S.

Garanti Yatırım bankacılık analisti Recep Demir konu ile ilgili "Türk bankaları Mart ayında olası bir indirim için izlemeye alınmıştı, ama detayına baktığımızda sadece yerel para mevduat notlarında bir indirim görüyoruz. Daha çok yabancı yatırımcının baktığı yabancı para mevduat notlarında ise bir değişiklik yok. Onlar yatırım yapılabilir seviyede, ülke notu ile aynı seviyede. O yüzden bankalar üzerinde önemli bir etkisinin olacağını söylemek doğru olmaz. Beklenen bir gelişmeydi." yorumunda bulundu.

TEB Yatırım banka analisti Fatih Tuğrul Topaç ise, "Moody's yeni bir şey söylemiyor. Yatırımcı servisi Mart ayında olası bir indirim için notları izlemeye aldığında da yine benzer sebepler öne sürmüştü: Ekonomik aktivitede yavaşlama, yüksek fonlama maliyetleri ve ekonomik ortamda belirsizlik. Bunlar bizim bilmediğimiz yeni şeyler değil, hatta eskimiş bir takım argümanlar. Öreneğin fonlama maliyetinde 1. çeyreğin sonundan itibaren olumlu yönde bir seyir izliyoruz. Yıl sonundan itibaren yüzde 7 - 8'lerden yüzde 10'lara gelmiş bir ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti vardı. Şu anda yüzde 10'lardan yüzde 9,5 seviyelerine doğru inmiş bir fonlama maliyeti var."açıklamsında bulundu.

"Bankaların yerli para notları ülke notundan 1 puan yukarıda kalmıştı." bilgisini paylaşan Topaç, "Yabancı para notları zaten ülke notuna paralel seyrediyordu. Moody's'in burada yapabileceği zaten yerli para notları bir miktar aşağı çekerek ülke notuna eşitlemek olabilecekti. Buna paralel bir reyting aksiyonu aldılar. Burada bizim beklentimizin aksine yabancı para ve yerli para tahvil notunu da 1 puan aşağı indirdiler. Bu bankaların euro-bond maliyetlerine bir miktar olumsuz yansıyabilir. Fakat euro-bond reytingleri de yine ülke notunun 1 puan üzeirndeydi. Şu anda ülke notuna eşit seviyeye geldi ki bu da zaten yatırım yapılabilir seviye demek. " açıklamasında bulundu.

Topaç, negatif görünümün reyitng kuruluşları için önümüzdeki dönemde notun aşağı yönlü revize edilme ihtimalinin kuvvetli olduğu anlamını taşıdığını belirterek "Ekonomik aktivitede beklenenden daha kötü bir görünüm olursa ya da fonalama maliyetleri beklediğimizden dah hızlı yükselirse gibi etkenler ile notun düşürülme ihtimali yükselme ihtimalinden daha fazla demek. Açıkçası biz şu an öyle bir ortam görmüyoruz. Ne ülke notunda ne de bankaların reytinglerinde aşağı yönlü bir revizyon ya da yatırım yapılabilir seviyenin altına sarkamsını beklemiyoruz." dedi.