Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(18:25'te güncellendi)

Gelişen piyasa hisseleri, Çin  hükümetinin ekonomik büyümeyi teşvik hareketinin başarısız olabileceği endişesi ile ülke hisselerinin gerilemesi üzerine, üç günden bu yana ilk kez değer kaybetti. Rusya hisse senetleri ve ruble önceki değer kayıplarını sildi.

Çin’in en büyük hayat dışı sigorta şirketi PICC Property & Casualty Co., Hong Kong'ta işlem gören Çin hisse senetlerinde düşüşü hızlandırdı. Yatırımcıların, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Avrupa liderleriyle görüşmelerinin Ukrayna'da gerginliği azaltacağı tahminleriyle, Ruble dolar karşısında 7 günlük düşüşünü kırdı ve Rusya Micex Endeksi yükselişini 3.güne taşıdı. Katar hisse senetleri, 2022 Futbol Dünya Kupası ev sahipliği hakkını kaybedeceği endişesiyle, iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.5 oranında düşerek Londra saatiyle 14:41’de 1,031.33 seviyesine indi. Şanghay Bileşik Endeksi,  konut fiyatlarındaki düşüşün imalat sanayi endeksindeki yükselişi gölgelemesi ve Çin hükümetinin bazı ulusal bankalar için sermaye yeterlilik oranını indirme planları ile birlikte düşüşünü 4. güne taşıyarak 28 Nisan’dan bu yanaki en uzun süreli değer kaybı yaşadı.  

Londra’daki Amiya Capital LLP gelişen piyasalar stratejistlerinden Michael Wang, “Asıl kaygı, Çin. Yatırımcılar, emlak sektörünün gelişme göstermemesinden endişeli” diye konuştu.

Gelişen piyasalar gösterge endeksi, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre,  bu yıl yüzde 2.9 yükselirken, 12 aylık tahmini gelirlerin 10.8 katı değerlendi. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 3.1 artış gösterirken, 15 kat değerleme kaydedildi.

(18:25'te güncellendi)