Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi ekonomisi, birinci çeyrekte beklentiler oranında büyürken, bir önceki çeyreğe göre yavaşlayarak Avrupa Merkez Bankası (AMB) üzerindeki kırılgan toparlanmayı düzenlemek için bir an önce harekete geçme baskısını sürdürdü.

Lüksemburg'ta bulunan Avrupa Birliği istatistik ofisi verilerine göre, Euro Bölgesi gayrısafi yurtiçi hasılası birinci çeyrekte yüzde 0.2 artış kaydederken, bir önceki çeyrekte yüzde 0.3 oranında büyüdü. Veriler Eurostat'ın ilk tahminini karşıladı.

Euro Bölgesi yıllık bazda ise yüzde 0.9 oranında büyüyerek beklentileri karşıladı.

AMB uzun süredir devam eden ve Euro Bölgesi'nde toparlanmayı tehdit eden düşük enflasyon ile mücadele ediyor. Politika yapıcılar, negatif faiz oranları ve şirketlere koşullu kredilerin artırılması ile likidite aktarımı gibi içerikleri olan tedbir paketleri üzerinde görüşüyor.

Euro Bölgesi'nde enflasyon Mayıs'ta yüzde 0.5'e yavaşlarken, sekiz aydır yüzde 1'in altında seyrediyor. AMB'nin orta vadede enflasyon hedefi, yüzde 2'nin hemen altı seviyelerde istikrar sağlamak. Bölge'de işsizlik oranı ise Nisan'da yüzde 11.7'e gerilemesine rağmen, rekor yüksek seviyelere yakın seyretmeye devam ediyor.

Bugün açıklanan bir başka veriye göre, Euro Bölgesi'nde üretici fiyatları endeksi (PPI) aylık bazda yüzde 0.1 gerilerken, yıllık bazda ise yüzde 1.2 düşüş kaydetti. Veriler beklentileri karşıladı.