Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) yarın açıklayacağı kararın tahvil piyasası beklentilerinin altında kalacağını söyleyen yatırımcıların arasında Pioneer Investment Management Ltd. ve AllianceBernstein Holding LP gibi şirketler yer alıyor.

Belçika, Fransa, İtalya ve İspanya tahvil faizlerini getirileri, yarınki toplantıdan parasal genişleme ve faiz oranlarının düşürülmesi gibi alışılmadık önlemler çıkacağı söylentileri ile birlikte geçtiğimiz ay rekor düşük seviyeye geriledi. Alman tahvilleri, Euro Bölgesi imalat sanayi ve hizmet sektörü büyümesinin ekonomistlerin Mayıs ayı tahminlerinin üzerinde yavaşlamasının ardından pek fazla değişim göstermedi. Yavaşlama, Avrupa Merkez Bankası’na (AMB) zayıf enflasyon karşısındaki mücadelesinde teşvik sağlaması yönünde baskıyı arttırdı.

Dublin merkezli Pioneer Investment Management Ltd.’de Devlet Tahvilleri ve Para Birimleri Müdürü Cosimo Marasciulo konu ile ilgili “Hayal kırıklığı olacağına dair yüksek bir risk görüyoruz. Piyasa, bir tür parasal genişleme veya en azından parasal genişlemeye açılan bir kapı arayışında ve biz AMB’nin istekli olmayacağını düşünüyoruz.  Euro Bölgesi’nde parasal genişleme olacağı beklentisiyle Alman ve İtalyan tahvilleri alanlar hayal kırıklığına uğrama ihtimalleri yüksek ” şeklinde konuştu.

Bloomberg World Bond Endeksi’ne (BEUR) göre Euro Bölgesi devlet tahvillerinde oluşan artış bu yıl yüzde 4.8 oranında dönüş olmasına neden oldu. Avrupa Merkez Bankası’nin aksiyon alacağı yönündeki söylentiler kur piyasasını da etkiledi. Euro dolar karşısında, AMB Başkanı Mario Draghi’nin merkez bankasının enflasyonu arttıracak önlemler alma konusunda rahat olduğunu açıklamasından önce, 8 Mayıs’ta ulaştığı 1.3993 seviyesinden yüzde 2.8 oranında düşüş gösterdi.