Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası başkanı bugün yeni faiz oranlarının açıklanmasının ardından 45 dakika sonra TSİ 15:30'da Frankfurt'ta bir basın toplantısı düzenleyecek. İşte bu konuşmada cevabı aranacak olan 5 önemli soru:

-Draghi hangi faiz oranlarını ne kadar düşürecek?

Bloomberg News'ün anketine katılan 60 ekonomistin 58'i şu an yüzde 0.25'le rekor oranda düşük olan gösterge faiz oranında bir kesinti olacağını düşünürken anlaşamadıkları temel nokta kesintinin düzeyiydi. 21 ekonomist AMB'nin gösterge faiz oranını 10 baz puan düşürerek yüzde 0.15'e çekmesini beklerken, 34 yorumcu 15 puanlık düşüşle yüzde 0.10'a ineceğine inanıyor. 3 ekonomist ise faiz oranının daha da aşağıya düşeceğini tahmin ediyor.

Farklı bir anketteki ekonomistlerin çoğunluğu AMB'nin mevduat faizini negatife indiren ilk önemli merkez bankası olacağını öngörüyor. 50 analistin 32'si mevduat faizinin yüzde 0.10'a ineceğini tahmin ederken, 12 yorumcu yüzde 0.15'e inileceğini düşünüyor. Böyle bir hamlenin son 12 ayda dolar karşısında yüzde 4 değer kazanan euroyu zayıflatması bekleniyor. AMB'nin mevduat faizini 0'a çekeceğini düşünen ekonomistlerin sayısı ise yalnızca 6.

 

-Draghi'nin kafasındaki standart dışı tedbirler neler?

 AMB yetkililerinin masasında bir takım tedbirler var. Goldman Sachs Group Inc. ve Nomura International Plc'den birçok analist faiz indiriminin kredi arzını yeniden ateşleyecek hamlelerle takviye edileceğini belirtiyor.

 Öte yandan İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) Borç Fonlama Taslağı'ndan yola çıkılarak geliştirilen programı gibi tedbirlerin yanı sıra şirketlere, bankalara daha fazla borçlanma koşuluyla uzun vadeli krediler açmak da AMB'nin ajandasının üst sıralarında yer alabilir.

Bunların dışında kriz dönemi tahvil alımı sterilizasyonlarının yasaklanması, zorunlu karşılıklarda ve teminat politikalarında değişiklik yapılması da gündemde.

 

-Euro Bölgesi'ndeki deflasyon tehdidi ne kadar ciddi?

AMB enflasyonu yüzde 2'nin biraz altında tutmayı hedeflese de Mart ayında, 2016'ya kadar o seviyelere dönülemeyeceğinin öngörülmesi ve Draghi'nin fiyat, büyüme ve işsizlikle ilgili açıklamaya hazırlandığı tahminler durumu daha da kötüleştirebilir.

 

-AMB durumun kötüleşmesi halinde neler yapabilir?

Draghi'nin önceki açıklamalarına bakılırsa bundan sonraki hamleler vade primleri, büyük ölçekli varlık alımları ve varlığa dayalı tahvilleri içerebilir.

 

-AMB'nin gündeminde başka neler var?

Farklı yöntemler AMB'nin faiz belirleme toplantılarının sayısının azaltılmasına neden olabilir. Bir başka gündem ise AMB'nin son dönemde tartışmalı bir konu haline gelen bankacılık sektörü konusundaki değerlendirmeleri ile ilgili olabilir.