Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Militanlarla mücadele etmek üzere kurulan yerel güvenlik grubu başkanı Abba Aji Khalil, Boko Haram'ın 400 kişiyi katlettiği saldırılar ile ilgili konuştu. Khalil, saldırı ile ilgili “Bazılarının askeri üniforma giydiği görülen saldırganlar “sofistike silahlar” ile 3 Haziran’da köyleri basıp ev ev dolaşarak öldürmeye başladılar” diye konuştu.

Yerel rahiplerden Yuguda Ndurvua, bölgedeki pek çok köyün her gün sayılabilecek bir sıklıkta saldırıya uğradığını ifade etti.

Boko Haram’ın şiddet kampanyası, Afrika’nın en büyük petrol üreticisi Nijerya’da, İslami kanunları zorla benimsetmeyi amaçlıyor ve özellikle 200’den fazla kız öğrencinin Nisan’da kaçırılmasının ardından giderek büyüyen uluslararası kınamaların odağı haline geliyor. Yakın zamanda yaşanan saldırılar dünya liderleri tarafından kınanırken,  son beş yılda yaşanan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti.

Diğer birkaç ülke ile birlikte ABD, kayıp kızların bulunmasına yardımcı olmak için Nijerya’ya danışmanlar ve askeri personel göndermişti.

Goodluck Jonathan başkanlığındaki Nijerya hükümeti isyanı bastıramadığı ve kızların kaçırılmasını önleyemediği için eleştirilerin hedefi halinde. Başkan Jonathan, Boko Haram ile El Kaide arasındaki bağlantılara vurgu yaparak, bunun kıta çapında bir tehdit olduğunu belirttirken Nijerya’nın iç meselesi olduğunu söylüyor.