Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını aşağı çekerek Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) altına indirmesi Alman tahvillerinin Japonya'da satışını artırsa da bu durum yeni zayıflatmak için ihtiyaç duyulan fon akışını sağlayamadı.

Bloomberg'ün topladığı verilere göre, iki yıllık Alman tahvillerinin faiz getirisi 5 Haziran'da, eşdeğer Japon Devlet Tahvilleri'ne (JGB) oranla 4 baz puan az gerçekleşerek Temmuz'dan bu yana en düşük seviyelere geriledi. Maliye Bakanlığı'nın 2005'e kadar giden verileri geçen ay, Japon yatırımcıların orta ve uzun vadeli Alman tahvillerinin çoğunu elden çıkardığını ortaya koydu. SMBC Nikko Securities Inc.'ye göre Japon yatırımcılar parayı Avrupa borcundan JGB'lere aktarabilir.

AMB Başkan Mario Draghi ve mesai arkadaşları, poltiika faizini yüzde 0.15'e çekerek BOJ'un bir önceki hedefi olan  yüzde 0 ila 0.1'e yaklaştıran ilk merkez bankacıları olmuşlardı.

Avrupa Birliği'nin kurucu anlaşmaları AMB'nin devletleri finanse etmesini yasaklarken, BOJ'nin aylık 7 trilyon yenlik (68.2 milyar dolar) JGB alımları finans piyasalarını yenle doldururdu. Alımlar yenin son 12 ayda euro karşısında yüzde 9 değer kaybetmesine yol açtı. 

Devlet tahvil ihalelerinde teklif yapmakla mükellef 23 kurumdan biri olan Tokyo'daki SMBC Nikko Securities'in kıdemli borç stratejisti Makoto Noji “Japon yatırımcıların bir kısmı, daha düşük faiz getirili Avrupa borcu sebebiyle yeniden JGB'lere yönelebilir. AMB'nin teşviğinin miktar açısından müthiş bir etkisi olmayacak” tahminlerinden bulundu. Bu durum da açılan getiri farkının euroya yen karşısında değer kaybettirme ihtimalini azaltıyor.