Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

New York merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Standard &poor's raporunda, 2013'teki yüzde 11.5'lik artışın ardından Çin'de konut fiyatlarının bu sene yüzde 5 azalacağını açıkladı. Rapora göre satış miktarı, fiyat indirimleri sayesinde yılın ikinci yarısında artarak, yıl genelinde yüzde 10 çıkış yükseliş kaydedecek.

Bei fu liderliğindeki Hong-Kong merkezli analistler raporda “Bazı piyasalardaki geniş stok, fiyatları azaltmayı sürdürecek. Birçok küçük üretici, satış ve finansman kapasitesi açısından büyük üreticileri yakalayamadığı için baskı hissedecek. Daha az talep ve fazla arza sahip küçük şehirler fiyatların daha fazla düştüğünü görebilirler.” yorumlarında bulundular.

Çinli üreticinin üstündeki baskı, Mart ayında Şangay'ın güneyindeki bir inşaat firmasının batmasıyla gündeme geldi. Konut piyasasını durgunlaştırmak için dört yıl boyunca yapılan devlet kısıtlamalarının ardından, ev fiyatları ve inşaat düşüşe geçti. Düşüş, bu yılın ilk üç ayında altı çeyrekteki en düşük büyümesini gerçekleştiren ekonomiyi de kötü etkiledi.

Çin'in en büyük emlak internet sitesi SouFun Holdings Ltd.'ye göre ev fiyatları Nisan'dan Mayıs'a yüzde 0.3 düşerek, 2012 Haziran'ından bu yana ilk aylık düşüşünü gerçekleştirdi. S&P'ye göre üreticiler bu yıl, 2013 ortalama satışlarının yüzde 20 üzerinde bir hedef belirleyerek yılın ilk dört ayında bu hedefin yalnızca yüzde 27'sine ulaşabildiler.