Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), dünyanın en büyük iki petrol tüketicisi ABD ve Çin'de ekonomik büyümenin istikrar kazandığı sinyalleri ile son üç işlem gününün en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor. Brent petrolü de Londra'da yükseliyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 0.9 kadar yükseldi. ABD'de geçtiğimiz haftanın son gününde açıklanan veriye göre, tarım dışı istihdam resesyon öncesindeki zirve seviyeyi ilk defa aşarken, Çin'de ihracat Mayıs ayında yükseldi. Rusya ve Ukrayna, doğalgazla ilgili olarak tekrar görüşme kararı alırken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) Bakanları bu hafta Viyana’da yapılacak toplantıda petrol üretim hedeflerini büyük bir olasılıkla değiştirmeyeceklerini bildirdi.

Geçtiğimiz hafta ABD’den gelen iyi istihdam verilerinin fiyatları desteklediğini söyleyen Londra’daki Jefferies Bache Ltd. kıdemli brokerlarından Christopher Bellew, “Bu haftanın anahtar kelimeleri Libya, Ukrayna ve OPEC olacak” diye konuştu.

Temmuz vadeli WTI petrolün varil fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde, 86 sent artarak, Londra saati ile 13:51'de 103.52 dolardan işlem gördü. Kontrat 6 Haziran'da 18 sent artarak 102.66 dolardan günü tamamlamıştı. Tüm kontratlarda işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 7 altında seyretti. Fiyatlar bu yıl genelinde yüzde 5.1 yukarıda.

Temmuz vadeli Brent petrolünün varil fiyatı ise, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 88 sent artışla 109.49 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 5.98 dolar olurken, bu fark geçtiğimiz haftayı 5.95 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

(17:00'de güncellendi)