Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

AP'nin haberine göre iPhone ve iPad'in üreticisi Apple Nisan sonunda 9 yıldır ilk defa hisselerini paylaştırma kararı aldı. Apple'ın hisseleri, o günden bu yana yüzde 23 artarak hissedar varlığında 100 milyar dolar yaratırken Standard & Poor's 500 yalnızca yüzde 4 arttı. Apple rallisine neden olan diğer faktörler ise şöyleydi:

Şirket bu çeyrekteki payını artırdı. Hisselerini geri almak için ek 30 milyar dolar taahhütte bulundu.  Aynı zamanda Apple kulaklık üreticisi Beats Electronics.'i satın almak için 3 milyar dolarlık anlaşma yaptı. Son olarak iPhone, iPad ve Mac bilgisayarlarının yeni yazılımlarını tanıtan Apple'ın hisse bölünmesi hali hazırda dünyanın en değerli şirketlerinden birine olan yatırımcı ilgisini artırdı.

Bölünme daha fazla yatırımcıyı çekebilir

Bölünme sonucu Apple'ın piyasa değeri aynı kalırken bölünen hisseler yatırımcıya daha karşılanabilir gelebilir. Bu durumdan faydalanarak daha önce hisse almaya çekinen yatırımcıları cezbetmeyi hedefleyen Apple'ın daha önce tek hissesine sahip olanlar Pazartesi günü denenmeye başlanacak uygulamadan sonra 7 hisseye sahip olmuş olacak. Bölünme, Apple'ın tedavüldeki hisse senedi sayısını 861 milyondan 6 milyara çıkaracak. Apple'ın hisse fiyatı bu artışa ayak uydurabilmek için Cuma günkü kapanış fiyatı 645.57 dolardan 90-95 dolar bandına gerileyecek.

Hamle Apple'a prestij kazandırabilir

Apple'ın amacı bu muydu bilinmiyor ancak bu hamleyle birlikte teknoloji devinin Dow Jones 30 listesine girmesi sürpriz olmayacak. Zira Dow Jones'un hesaplamaları hisseleri çok değerli olan şirketlerin listeye girmesini zorlaştırıyordu. Kesin olmamakla beraber Apple'ın Dow Jones 30 listesinde yer alması bu kararla daha mümkün hale gelmişe benziyor.

Bölünmenin modası geçiyor

Eskiden hisse fiyatı 100 dolara yaklaşan şirketlerin sürekli başvurduğu bir yöntem olan paylaşım, bugünlerde şirketlerin yüzlerce dolarlık hisse alım satımlarına alışmasıyla nadir görülmeye başlandı.


Apple bunu daha önce de yapmıştı

Apple daha önce; Mayıs 1987, Haziran 2000 ve Şubat 2005 olmak üzere üç defa ikiye birlik paylaşım gerçekleştirmişti. 1987'de ciddi bir etki görülmezken, 2005'teki paylaşımın üzerinden geçen bir yıl içinde hisseler yüzde 60 değer kazanmıştı. 2000'deki paylaşımdan bir yıl sonra ise hisseler yüzde 57 değer kaybetmişti.

Çıtayı ayarlamak gerekebilir

Paylaşımdan önce Apple'ın tüm zamanlardaki en yüksek hisse fiyatı 705.07 dolardı. Bu değer bölünmeyle birlikte 100.72 dolara revize edilmiş oldu.