Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'ta güncellendi)

Paladyum vadelileri, Güney Afrika'da madenlerde yaşanan ücret grevine öncülük eden birlik liderleri ile hükümetin yaptığı görüşmelerin başarısız olması üzerine, üç yıla yakın bir sürenin en yükseğine tırmandı.

Dünyanın en büyük platin üreticisi konumunda bulunan, aynı zamanda en büyük ikinci paladyum üreticisi olan Güney Afrika'da, 70,000'in üzerinde maden işçisi Ocak ayından bu yana grevde. Maden Kaynakları Bakanı Ngoako Ramatlhodi tarafından Maden İşçileri Derneği ile yürütülen görüşmeler sonuçsuz kaldı. Üreticiler grevleri sonlandırmak için atılabilecek adımlar üzerinde görüşmeler yapıyor.

Paladyum bu yıl, Güney Afrika'daki grevlerin şirketlere 22 milyar rand (2.1 milyar dolar) tutarında bir maliyete sebep olması üzerine, bu yıl yüzde 18 yükselirken, platin bu süreçte yüzde 7.2 artış kaydetti. Johnson Matthey Plc'nin bugünkü verilerine göre, genellikle otomobillerin hava kirliliği kontrolü sağlayan parçalarında kullanılan metallere olan talep, mevcut arzı üst üste üçüncü yılda da aşacak.  Platin ve paldyum destekli ETF'lerdeki varlıklar Bloomberg verilerine göre rekor seviyede seyrediyor.

Eylül vadeli paladyumun onsu, Nymex'te yüzde 0.8 artarak New York saati ile 07:31'de 847.95 dolar olurken, gün içinde 849.40 dolar ile 1 Ağustos 2011'den bu yana en yükseğe dokundu. Vadelilerde işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 16 üzerinde seyretti.

Gün içinde Şubat 2011'den bu yana en yükseğe dokunan Spot paladyumun onsu ise, Londra'da yüzde 0.5 yukarıda ve 847.78 dolarda.

Temmuz vadeli platin New York'ta yüzde 1.2 yükselişle ons başına 1,472.30 dolardan fiyatlanıyor. Platin erken saatlerde 1,473.80 dolar ile 27 Mayıs'tan bu yana en yükseğe tırmandı.

Johnson Matthey verilerine göre paladyum talebi, arzdan 1.6 milyon ons fazla olacak, platinde ise fark 1.2 milyon ons seviyesinde olacak. İki metalde de bu rakamlar zirve rekoru olarak kaydediliyor.

Altın ise Mayıs ayında, Ukrayna ve Rusya arasındaki tansiyonun hafiflemesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın ek teşvikler açıklayacağı söylentileri ile euronun zayıflaması üzerine yüzde 3.3'lük düşüş yaşayarak, son bir yılın en dik aylık kaybını gerçekleştirdi. ABD'de bu hafta açıklanacak olan veri öncesinde perakende satışların yükseldiği tahmin edilirken, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ekonomik büyümenin "oldukça güçlü" tüketim ile birlikte yılın ikinci yarısında daha iyi olacağını söyledi.

Ağustos vadeli altın büyük bir değişiklik yaşamayarak New York Comex'te ons başına 1,254.90 dolar oldu. Altın 3 Haziran'da dört ayın en düşüğü olan 1,240.20 dolara gerilemişti.

Temmuz vadeli gümüşün onsu ise yüzde 0.2 kayıpla 19.035 dolarda.

HSBC Securities (USA) Inc. analistlerinden Howard Wen, "Altın Mayıs ayındaki düşüşten sonra durağanlaşıyor. Son dönemdeki fiyat düşüşünün bazı gelişen piyasalarda altın talebini destekleyeceğini beklesek de, bunun daha istikrarlı altın fiyatları sağlayacağına inanmıyoruz, en azından şu anda değil" dedi.

(15:40'ta güncellendi)