Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Yen euro karşısında, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ekonomik büyümeyi canladırmak için euroyu zayıflatıcı önlemler alması öncesinde, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) sağladığı teşviklerin ekonomiyi canlandıracağı yönündeki söylentilerle bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Yen 16 önemli para birimi karşısında, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin 12-13 Haziran’da yapılacak toplantıda BOJ’un teşvik oranını değiştirmeyeceği tahminleriyle güçlendi. Yen, verilerin Euro Bölgesi’nde enflasyon ve üretimin düşük olduğuna işaret etmesiyle euro karşısındaki en büyük değer artışını gerçekleştirdi. Avustralya doları ise 3 haftanın en yüksek seviyesine dokundu.

Cenevre’deki Swissquote Bank SA şef Döviz analisti Peter Rosenstreich konu ile ilgili, “Ekonomik veriler karışık durumda ama belli ki bu ayki BOJ toplantısında gereğinin yapılmasını sağlayacak seviyede değil. Yapısal olarak güven yükselirken periyodik teşvik işe yarıyor gibi görünüyor. Bu, BOJ’dan daha az teşvik geleceğine işaret edebilir ve bu durum yeni destekliyor” yorumunda bulundu.

Yen euro karşısında yüzde 0.6 oranında değer kazanarak New York saati ile 08:44'te, 8 Mayıs’tan bu yana en büyük kazancı kaydederek 138.54'e yükseldi. Yen dolar karşısında ise yüzde 0.3 oranında artış göstererek 102.26 oldu. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 1.3548 dolar olurken, 5 Haziran'da 1.3503 ile 6 Şubat'tan bu yana en düşüğe gerilemişti.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın izlediği politikaların, finans piyasası ve ekonomide gelişme sağladığı söylentileri yapılırken, Kuroda 13 Haziran’daki toplantının ardından basın açıklaması yapacak. BOJ, Nisan 2013’ten bu yana aylık olarak 7 trilyon yen (68.4 milyar dolar) değerinde hükümet tahvili satın aldı. Bloomberg News anketine katılan 33 ekonomist, BOJ’un para politikasını değiştirmeyeceği tahmininde bulunuyor.

(16:00'da güncellendi)