Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ordusu El-Kaide'nin uzantısı Irak Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) kaçan Irak Başbakanı Maliki, ülkesini savunmak için Şii milisleri harekete geçiriyor. Bu hamlenin OPEC'in en büyük ikinci petrol üreticisi Irak'taki iç savaşı tehlikesini artırmasından endişe ediliyor.

Dün bir basın toplantısında konuşan Nuri El-Maliki, halkı IŞİD'e karşı silahlanmaya çağırdı. Işid kuzeydeki Musul şehrini ele geçirerek polis ve ordudan silah ve helikopterleri çalmışlardı. Irak ordusu ise kaçarak şehri terketmişti. Maliki, gönüllülerden oluşan bir ordu kurarak IŞİD'i temizleme sözü verdi.

Maliki'nin sünni örgüt Işid'e Şii milislerle karşılık verecek olması, ABD'nin 2003'te Irak'ı işgal ederek Saddam Hüseyin'i devirmesinin ardından alevlenen mezhep gerilimini artırabilir. Mezhep çatışması, en hararetli zamanı olan 2006 ve 2007'de her ay binlerce insanın ölümüne yol açıyordu.

European Council on Foreign Relations'dan Ortadoğu ve Kuzey Afrika analisti Julien Barnes-Dacey konuya ilişkin “Şii milislerin kullanılması iç savaşı körükledi. Burada sorulması gereken şu: 'Maliki bu birliklerle düzeni sağlayabilecek mi? Yoksa çatışma artarak daha farklı bir boyuta mı ulaşacak?” yorumlarında bulundu.