Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin’in Qingdao Limanı’daki incelemenin bakıra talebi düşüreceği endişesiyle, Londra’da üst üste 3. haftalık kaybını azaltarak Mart ayından bu yana en uzun kazancını sağladı.

Londra Metal Borsası’nda (LME) 3 ay vadeli bakır kontratları yüzde 0.4 oranında yükselerek Şanghay saati ile 09:56’da ton başına 6,643.25 dolar oldu. Bakır, bu hafta yüzde 0.7 ve bu yıl ise yüzde 0.9 değer kaybederek LME’de işlem gören 6 önemli metal arasındaki en kötü performansı gösterdi.

Bank of America Corp. yetkililerine göre, Çin’in Qingdao Limanı’ndaki incelemesinin bakır piyasasında kırılmaya neden olması ihtimali düşükken, kısa vadede fiyatları aşağıya çekebilir. Liman’daki inceleme, borçları güvenceye almak için teminat olarak kullanılan bakırın sayımının yapılmasını amaçlıyor.

Şenzen merkezli Jinrui Futures Co. analisti Yang Hong, “Piyasanın bu yaz boyunca düşeceği tahmininde bulunulmasına ve Qingdao Limanı’ndaki incelemenin olumsuz etkilerine rağmen bakır fiyatları Çin’deki talepten destek görüyor” yorumunda bulundu.

Şanghay Vadeliler Borsası’nda Ağustos vadeli bakır kontratları yüzde 0.1 oranında artış göstererek ton başına 47,510 yuan (7,639 dolar) seviyesine ulaştı. Temmuz vadeli bakı kontratları ise New York Comex’te yüzde 0.2 değerlenerek pound başına 3.0225 dolar seviyesinde.

LME’de nikel ve çinko yükseldi. Kalay, kurşun ve alüminyum yatay seyretti.