Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:50'de güncellendi)

Altın, ABD'de toparlanmanın aksıyor olabileceği endişeleri ve Irak'taki çatışmaların güvenli varlık talebini artırması ile iki haftanın zirvesine yakın seyrederken, Nisan'dan bu yana ilk defa üst üste iki haftalık kazanca ilerliyor.

Altın bu yıl Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin güvenli varlık talebini artırması ile yüzde 5.9 artış kaydetti. Irak'taki olaylar ile petrol fiyatları kazançları genişletirken, altın dün yüzde 1 tırmandı ve 2 Mayıs'tan bu yana en dik günlük artışı gerçekleştirdi.

Spot altının onsu bugün büyük bir değişiklik yaşamayarak Londra saati ile 11:05'te 1,272.99 dolar olurken, gün içinde 1,277.25 dolar ile 27 Mayıs'tan bu yana en yükseği gördü. Altın bu hafta yüzde 1.6 ilerlerken, geçtiğimiz haftayı yüzde 0.3 yukarıda tamamlamıştı.

Ağustos vadeli altın kontratları büyük bir değişiklik yaşamayarak New York Comex'te ons başına 1,273 dolar düzeyinde.

Platinin onsu yüzde 0.1 artışla 1,445.47 dolar olurken, dün iki haftadan uzun bir zamanın zirvesi olan 1,487 dolardan geriledi. Paladyum ise büyük bir değişiklik yaşamayarak ons başına 821.25 dolardan işlem görürken, dün bir yıla yakın bir sürenin en büyük kaybını yaşamıştı.

Dünyanın en büyük platin üreticisi ve ikinci büyük paladyum üreticisi konumundaki Güney Afrika'da, madenlerde 20 hafta süren grevler üzerine yapılan görüşmeler, dün sonuç verdi ve yetkililerle anlaşma sağlandı.

Gümüş büyük bir değişiklik yaşamayarak ons başına 19.5165 dolardan işlem görüyor ve ikinci haftalık kazanca hazırlanıyor. Temmuz vadeli gümüş kontratları ise New York'ta ons başına 19.52 dolardan fiyatlanıyor.

(13:50'de güncellendi)