Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi Haziran'da öncü verilerle beklentilerin altında kaldı. Endeks bir önceki ayki 81.9 seviyesinden 81.2 düzeyine gerileyerek 3 ayın en düşük seviyesine geldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler Tüketici Güveninin 83 seviyesine yükselmesini bekliyordu.

Düşük gelen veri ilk çeyrekte yüzde 1 daralan ABD ekonomisinin ölçülü bir toparlanma sürecinde olduğuna işaret etti. ABD'de güçlü gelen istihdam rakamlarına rağmen yüksek enerji fiyatları ve sınırlı ücret artışı ABD'li tüketicilerin güvenine zarar veriyor. 

BNP Paribas Ekonomisti Bricklin Dwyer, tüketici güveninin artması için istihdam piyasasında daha geniş kapsamlı bir ilerleme olması gerektiğini savundu. Dwyer, yüksek benzin fiyatlarındaki örtülü verginin cesaret kırıcı olduğunu, bu sebeple tüketici güveninin bir süre daha baskılı kalacağını söyledi.

Endeks 2007 krizinden önceki 5 yıllık dönemde ortalama 89 seviyesindeydi. Krizden sonraki 18 aylık dönemde ise 64.2'ye geriledi. Bu ay düşük gelen verinin ardından 6 aylık beklentiler yüzde 73.7'den 72.2'ye geriledi. 

ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi'nin alt kırılımları ise şöyle gerçekleşti:

Tüketici güven cari endeksi 95,4 gelerek önceki ay 94,5 olan verinin üzerine çıktı. 12 aylık enflasyon tahmini yüzde 3 olurken önceki veride tahmin yüzde 3,2 olarak açıklanmıştı. Haziran ortasında 12 aylık ekonomik görünüm endeksi 98’den 97'ye geri çekilirken, 5 yıllık enflasyon tahmini yüzde 2,9 ile önceki verinin üzerine çıktı.