Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Irak’ta şiddetin giderek tırmanması ve Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz görüşmelerinin başarısız olmasıyla, Ocak’tan bu yana en uzun süreli değer kaybına hazırlanıyor. Polonya zlotisi ise zayıflıyor.

WIG30 Endeksi, Varşova’da bu ay içindeki en dik düşüşü gerçekleştirdi ve Polonya zlotisi euro karşısında, Polonya Merkez Bankası Başkanı Marek Belka ile bir bakan arasındaki görüşme kaydının sızmasının ardından yüzde 0.6 oranında değer kaybetti. OAO Gazprom hisse ve tahvilleri, Ukraynalı meslektaşına dava açmasının ardından düşüş gösterdi. Irak tahvil faizleri, 8 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Hindistan rupisi dolar karşısında 60’ın üzeri seviyede gerilerken, Türk lirası düştü. Tayland hisseleri ise yükseliş eğiliminde, boğa piyasasına girdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, düşüşün 4. gününde, yüzde 0.2 düşüş yaşayarak Londra saati ile 12:21’de 1,046.98 seviyesine geriledi. Mezhep çatışması, OPEC’in ikinci en büyük petrol üreticisi Irak’ı içsavaşın eşiğine getirirken, Irak ordusu dün 270’den fazla militanın öldürüldüğünü açıkladı. Ukrayna’da tansiyon, Rusya yanlılarının düşürdükleri uçakta 49 askeri personelin ölmesinin ardından yükseldi.

Londra’da bulunan Amiya Capital LLP piyasa stratejistlerinden Michael Wang konu ile ilgili, “Irak’taki durum nedeniyle, bugün genel olarak riskten kaçınılan bir gün yaşıyoruz. Bu durumu özellikle petrol fiyatlarının yükselmesine duyarlı olan Hindistan ve Türkiye gibi piyasalarda görüyoruz” yorumunda bulundu.

20 önemli gelişen piyasa para birimini izleyen Bloomberg göstergesi, yüzde 0.3 gerileyerek 92.2159 seviyesinde düşüşünü 2. güne taşıdı.