Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye'de efektif ortalama KDV oranı yüzde 14. AB'ye baktığınızda ortalama KDV oranları yüzde 22'lere çıkıyor" dedi.

Bakan Şimşek, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'ndaki konuşmasında, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve meslek komitesi başkanlarının dile getirdiği sektör sorunları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

İSO Başkanı Bahçıvan'ın "peşin ödenen KDV oranlarının düşürülmesinin Maliye Bakanlığı tarafından çözüme kavuşturulması" talebine Şimşek, şu yanıtı verdi:

"Öncelikle şunu söyleyeyim; Türkiye'de en yüksek KDV oranı yüzde 18 ama dört ana sektörde KDV'yi biz yüzde 8'e düşürdük ve bunu dikkate aldığınız zaman Türkiye'de efektif ortalama KDV oranı yüzde 14. AB'ye baktığınızda ortalama KDV oranları yüzde 22'lere çıkıyor. Son yıllarda trend, tüketim vergilerinin, dolaylı vergilerin yükselmesi yönünde. Şu anda bütün dünyada dolaylı vergiler artırılıyor, doğrudan vergiler de özellikle Kurumlar Vergisi düşüş trendinde. Bu, dünyada şu an da genel bir trend."

Sektör temsilcilerinin bu konuda dile getirdiği sorunları hatırlatan Şimşek, "Belli sektörlerde dile getirilen ufak tefek sorunlar incelenebilir, etki analizi yapılabilir, bu hususlar değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.

Şimşek, peşin KDV konusunda ise şu açıklamaları yaptı:

"Aslında genel anlamda konuştuğumuz zaman, alım ve satımların birbirini dengeliyor olması lazım. Ama şu anda bizim kurulu bir sistemimiz var. Diyelim ki, biz bu kurulu sistemde sizin talep ettiğiniz gibi farklı bir uygulamaya geçtik. Biz memurumuza ya da kamu birimlerimize dönüp, 'Biz KDV sistemini değiştirdik, KDV'yi hemen satışta değil de tahsilatta alacağız, siz de biraz bekleyin, biz tahsil edince size vereceğiz' dersek, hiç kimse kabul etmez. Bu işin bir boyutu. İkinci boyutu ise bizim tahsilatı takip etmemiz imkansız. İyi niyetli mükelleflerimiz var ama bir kapıyı açtığınızda herşeyi istismara hazır olan insanlarımız da var. Biz nasıl takip edeceğiz?"

KDV'yi kendilerinin icat etmediğini, Avrupa'dan aldıklarını hatırlatan Şimşek, Avrupa'daki sistemle Türkiye'deki sistemin birbiriyle tıpatıp uyumlu olduğunu, AB ile açılan vergi faslının da AB ile paralel gittiğini, Türkiye'de sistemin uyumlu olmaması halinde bu faslın açılamayacağını aktardı.

Gündeme getirilen "Verginin vergisini alıyorsunuz" görüşleri için de Şimşek, "ÖTV uygulamalarında, KDV uygulamalarında batıda ne varsa, sistemini aldığımız ülkelerde sistem neyse bizdeki de tıpatıp aynıdır. Bu tartışılan bir konu, Anayasa Mahkemesi'ne de gitmiştir ama işin özü itibariyle bizdeki uygulamalar, aldığımız sisteme uyumludur" ifadelerini kullandı.


- "Şu anda İstanbul'da bir pilot proje uygulanıyor. Bütün KDV iade taleplerinizi elektronik olarak vereceksiniz"

Şimşek, en son çıkarılan KDV tebliğine atıfta bulunarak, şunları kaydetti:

"Çok güzel bir çalışma oldu. Birincisi KDV iadelerini hızlandırmak için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Şu anda İstanbul'da bir pilot proje uygulanıyor. Bütün KDV iade taleplerinizi elektronik olarak vereceksiniz, elektronik olarak hangi vergi dairesinin neresinde şu an imzada bekliyor onu takip edebileceksiniz, biz performansı ölçeceğiz ve KDV iadelerinin hiçbir şekilde 3 ayı geçmemesi lazım diye, kendi kendimize bir performans süresi koyacağız. İkincisi bu tebliğ ile KDV konusunu basitleştirdik. Üçüncü olarak da muhteviyatı itibariyle gerçeği yansıtmayan yani sahte belge gibi konulara da ciddi bir şekilde açıklık getirdik. Geçen sene kanun değiştirdik.

Sahte belge kullananların ticarete dönmesini ciddi şekilde sınırlayan bir düzenleme yaptık. İkincisi sehven, tek tük belgeler kullandıysanız o belgeleri ayırıp KDV iadenizi alabilirsiniz. Üçüncüsü biz bunun sahte olmadığını kanıtlama alanını genişlettik. Şimdi size o belgenin sahte olmadığını kanıtlamaya da imkan sağladık."

Denetimde gündeme getirilen konulardan da bahseden Şimşek, denetimde maksatlarının vergi kayıp kaçağının minimize edilmesinin yanı sıra bunu yaparken belli standartlara uyulması gerektiğini, bu standartların da kendileri tarafından konulduğunu, Vergi Denetim Kurulu'nun yeniden yapılandırıldığını, uzmanlaşmaya geçildiğini, mükellef hakları konusunda çok ciddi adımlar atıldığını anlattı.

Şimşek, eski uygulamalarla şimdikiler arasındaki farklara ilişkin örnekler vererek, bir çok adım attıklarını, denetimde eksikleri olabileceğini ifade etti. "Biz kendimizi yenilemek, iyileştirmek durumundayız" diyen Şimşek, sanayicilerin dile getirdiği konuları çalışacaklarını da vurguladı.