Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Başbakanı Li Kiçiang'ın İngiltere'ye gerçekleştirdiği üç günlük resmi ziyaret kapsamında, iki ülkenin şirketleri arasında, toplam hacmi yaklaşık 14 milyar sterlini bulan anlaşmalar imzalandı.

İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada BP ve China Offshore Oil Company (CNOCC) arasında doğal gaz sıvılaştırma tedariği alanında toplam hacmi 12 milyar sterlini bulan anlaşmanın imzalandığı duyuruldu. Bu anlaşma kapsamında BP'nin CNOOC'ye 2019 yılından itibaren, 20 yıl içerisinde her yıl 1,5 milyon ton gaz sağlayacağı belirtildi. CNOCC'nin ayrıca Shell ile "Küresel Stratejik Ortaklık Anlaşması" anlaşması da imzaladığı açıklandı.

Yapılan açıklamada, Çin'in en büyük özel sektör yatırım gruplarından olan China Minsheng Investment Corporation'ın (CMI) ise yaklaşık 8 milyar sterlin sermaye ile şirketin Avrupa merkezini Londra'da açma kararı verdiği ve şirketin toplam 1,5 milyar sterlin doğrudan yatırım yapacağı belirtildi.

Açıklamada ayrıca MAP Environmental ve ZN Shine Solar şirketlerinin güneş enerjisi alanında 400 milyon sterlin değerinde ortak teşebbüsle yatırım yapma kararı aldığı belirtilirken, Çin'in üçüncü en büyük menkul değerler şirketi China Merchant Securities'in ise (CMS) İngiltere'deki onaylarını aldığı ve yakında Londra ofisini açarak faaliyete başlayacağı duyuruldu.

Dynasty Biotechnology'in önderliğindeki İngiliz konsoriyumu ise Çinli şirketlerle yaklaşık 538 milyon sterlin değerinde ortak araştırma projelerine yatırım yapacağı, bu araştırmaların kanser, astım, felç ve göz rahatsızlıkları gibi Asya'da yaygın olarak görülen hastalıkların tedavisinde kullanılacak ilaçların geliştirilmesine odaklanacağı duyuruldu.

Açıklamada, Çin merkezli finans şirketi Nord Engine'in ilk yurt dışı operasyonunu İngiltere'de açarak, orta ve küçük ölçekli İngiliz şirketlerine yaklaşık 150 milyon sterlin değerinde yatırım yapacağı belirtildi.

İngiliz Lyods Bankacılık Grubu'nın ise Çin Kalkınma Bankası (CDBC) ile Çin'den İngiltere'ye daha fazla yatırımın yapılmasına yardımcı olunması konusunda mutabakat anlaşması imzaladığı duyurulurdu. China Merchant Group (CMG) ile V&A Müzesi arasında 2016 yılında Shekou kentinden açılması planlanan bir müzenin tasarımının ortaklaşa yapılması kararlaştırıldı.

Açıklamada İngiltere Başbakanı David Cameron ve Çin Başbakanı Li Kiçiang'ın İngiltere ve Çin'deki raylı sistemler endüstrilerinin ekonomik gücü artıracak ve istihdam yaratacak şekilde, birlikte çalışması konusunda anlaştığı belirtildi.

İngiltere ve Çin arasında imzalanan ve raylı sistemler alanındaki işbirliğini hedefleyen mutabakat metnine göre, yeni raylı sistemlerin kurulması, yenilenmesi, üçüncü ülkeler için üretilmesi, araştırma ve geliştirme yapılması ve tren istasyonlarının tasarlanması gibi alanlarda ortaklaşa çalışılacak.

Ayrıca iki ülkenin nükleer enerji alanında da ayrı bir anlaşma imzalayarak, Çinli şirketlerin, regülatörlerin oldukça sıkı olan şartlarının yerine getirilmesi ve onaylanması halinde, Çin tasarımı nükleer santralleri İngiltere'de işletmeleri konusunda mutabakata varıldığı ifade edildi.

Aynı zamanda, her iki ülkenin, yenilenebilir ve düşük karbon emisyonu alanında araştırmalar yapılması için 20 milyon sterlin bütçeli "Düşük Karbon İnovasyonu Programı" üzerinde de anlaşmaya vardığı belirtildi.