Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:00'te güncellendi)

Brent petrolü fiyatları, Irak'taki şiddet olaylarının kuzey enerji altyapısına zarar vermesi ile bu haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ikinci en büyük petrol üretici Irak’ta ana petrol sahaları ise hasar görmedi. Batı Teksas türü ham petrol (WTI)  yükseldi.

Petrol vadelileri, kazancı azaltmadan önce,  Londra'da 20 dakikalık işlem süresinde 40 sent yükseldi. IŞİD terör örgütü Bağdat'a yakınlarında Irak ordusuyla çatıştı ve Irak’ın en büyük petrol işleme tesisi olan Baiji rafinerisini ele geçirdi. Bugün açıklanacak olan EIA resmi verisi öncesinde, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri ABD'de petrol stoklarının geçtiğimiz hafta 750,000 düşüş yaşadığı yönünde.

Londra'da bulunan Natixis SA emtia araştırma müdürü Nic Brown, "Irak’taki durum oldukça dengesiz ve olaylar çabuk gelişebilir. Ülkenin ana petrol sahaları güneyde bulunuyor. Bağdat güneyde değil ve Bağdat’a bir saldırı olursa Irak hükümeti bundan zarar görür” dedi.

Ağustos vadeli Brent petrolün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 40 sent kadar yükselerek 113.85 doları görmesinin ardından, 113.52 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 51 sent artışla 113.45 dolara ulaşarak, 9 Eylül'den bu yana en yüksek seviyeden günü tamamladı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 üzerinde seyretti. Fiyatlar bu yıl yüzde 2.5 yükseldi.

Temmuz vadeli WTI petrolün varil fiyatı ise, New York Mercantile Exchange'de (Nymex), 37 sent yukarıda 106.73 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.33 dolar seviyesinde. 

Bölge polisinin açıklamasına göre, Baiji rafinerisinde bir yakıt tankı, IŞİD militanları tarafından bombalanmasının ardından ateş aldı. Irak Petrol Bakanlığı rafinerinin, depolama tanklarının dolu olmasından dolayı dün faaliyetini durdurduğunu belirtti.

(14:00'te güncellendi)