Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:40'da güncellendi)

ABD ekonomisindeki büyümenin politika yapıcıları faiz oranlarını beklenenden daha erken artırmaya yönlendireceği söylentileri arasında, Fed'in bugün sona erecek olan Haziran ayı toplantısı sonrasında açıklayacağı para politikası kararları öncesinde, dolar euro karşısında değer kaybetti.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi dün son bir hafta içindeki en yüksek kapanışını kaydetmesinin ardından düşüş yaşadı. İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney’nin faiz oranlarındaki yükselişin yatırımcıların beklentilerinden daha çabuk gerçekleşeceği açıklamasının yetkililerce desteklenmesine rağmen, toplantı tutanaklarının faiz oranlarının aynı seviyede tutulması yönünde karar verildiğini göstermesi üzerine, sterlin euro karşısında 3 hafta içindeki en yüksek değer kaybına uğradı. Güney Afrika randı ise enflasyonun yükselmesi ve cari hesap açığının daralmasıyla yükselişe geçti.

Londra’da bulunan Societe Generale SA Döviz stratejistlerinden Alvin Tan, “Fed bugün biraz daha sert bir tutum sergilerse bu doları destekleyebilir. Doların yükseliş eğilimine girmesi için doğru zaman olduğundan emin değiliz. Büyük olasılıkla üçüncü çeyreğin sonuna doğru ve teşvikler sona ererken gerçekleşeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Dolar euro karşısında, yüzde 0.1 değer kaybederek New York saati ile 08:05’te 1.3564 dolar seviyesine geriledi, dün ise yüzde 0.2 yükseliş göstermişti. Dolar yen karşısında, 102.31 yen ile 11 Haziran'dan bu yana en yükseği görmesinin ardından, 102.21 yen seviyesinde yatay seyrediyor. Yen euro karşısında ise yüzde 0.2 zayıflayarak 138.65'ten işlem görürken, düşüşü 4.güne taşıyor.

ABD para biriminin 10 önemli para birimi karşısında hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, 1,014.10 seviyesine geriledi. Dün ise 1,014.57 puan ile 10 Haziran'dan bu yana en yüksek kapanışı yapmıştı. Endeks, 8 Mayıs’ta 2014 yılının en düşük seviyesine gerilemesinden bu yana yüzde 1.4 oranında yükseliş gösterdi.

(16:40'da güncellendi)